Svijet Udarno Vijesti

Palestina očekuje podršku od zemalja bivše Jugoslavije

Palestinski narod očekuje da će sve zemlje bivše Jugoslavije podržati nezavisnost Palestine – rekao je u Beogradu šef palestinske delegacije na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih Rijad Mansur.

On je izjavio novinarima u Palati Srbija, gdje se održava ministarski sastanak, da se palestinski narod nada da će uz pomoć više od 100 država, među kojima je i Srbija, učiniti nešto značajno za sebe, što će označiti “okončanje okupacije i stvaranje nezavisne palestinske države“.

Gotovo sve zemlje Pokreta nesvrstanih podržale su zahtjeve palestinskog naroda i najavile da će podržati njegove zahteve u UN. To će biti istorijski trenutak za nas. Očekujemo da će članice UN legitimizovati novu realnost“, dodao je on.

Mansur je ocijenio da su palestinsko i kosovsko pitanje dva različita pitanja, jer teritorije palestinskog naroda predstavljaju klasičan primjer okupirane teritorije.

Pri tome su i UN i međunarodna zajednica izrazili stav da je ta okupacija privremena i da mora da bude okončana. Postoji globalni konsenzus o rješenju koje se temelji na postojanju dvije države: Palestine i Izraela, i taj princip je utemeljen na rezoluciji UN iz 1947. godine“, dodao je Mansur.

 

Srna/Informer.ba