Svijet Vijesti

Palestina zatražila članstvo u UN-u, Amerikanci ih pokušavaju sabotirati

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas službeno je zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima, što Palestinci doživljavaju kao put prema nezavisnosti, javlja New York Times, prenosi Index. Abbas je zahtjev podnio usprkos kritikama od strane SAD-a, čiji je službeni stav da Palestina mora do nezavisnosti doći putem mirovnih pregovora s Izraelom.

Abbas je službeni zahtjev za članstvom predao Ban Ki-moonu, glavnom tajniku UN-a, uoči svog govora u UN-u. Ban Ki-moon će njegov zahtjev predati Vijeću sigurnosti.

U razgovoru s palestinskim Amerikancima koji su ga sinoć posjetili u hotelu, Abbas je kazao da su SAD na njega vršile pritisak da odustane od zahtjeva.

“U svijetu ima mnogo malih zemalja koje su dobile svoju slobodu i nezavisnost, što mi i dalje nemamo. Zato ćemo zahtijevati to pravo”, kazao je Abbas svojim gostima.

Vijeće sigurnosti će zahtjev Izraela razmatrati idućeg tjedna. Glasovanje se očekuje za otprilike mjesec dana. Amerikanci pokušavaju onemogućiti Palestince da prikupe devet glasova u Vijeću sigurnosti, koliko im je potrebno da budu primljeni u članstvo UN-a.

SAD na ovaj način pokušava zaobići ulaganje veta, čime bi dodatno narušili svoj ugled na Bliskom istoku. Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članova. Sasvim je sigurno da će Palestinu podržati Rusija, Kina, Libanon, Južna Afrika, Indija i Brazil. SAD će glasati protiv. Još se ne zna kako će se izjasniti Velika Britanija, Francuska, Bosna i Hercegovina, Portugal, Njemačka, Kolumbija, Nigerija i Gabon.

Ukoliko Amerika ne uspije okrenuti glasavanje u svoju korist (i u korist Izraela), malo ko sumnja da će Barack Obama uložiti veto kojeg za sada pokušava izbjeći, piše Index.

 

Informer.ba