Svijet Udarno Vijesti

Palestinci ispalili 12 raketa na južni Izrael

Palestinski militanti ispalili su najmanje 12 raketa na južni Izrael, koji je zauzvrat zaprijetio da će pojačati napade na Pojas Gaze.

“Izraelske snage neće oklijevati da prošire svoje akcije i odgovore na sve provokacije“, rekao je brigadni general Joav Mordekaj, portparol načelnika generalštaba izraelske vojske, dan nakon što je jedan Izraelac ubijen u raketnom napadu na grad Biršebu.

Krvoproliće je izbilo u četvrtak kada su gerilci, za koje Izrael tvrdi da su došli iz Pojasa Gaze i prešli na izraelsku teritoriju u blizini ljetovališta Elijat, na Crvenom moru, ubili osam ljudi u napadu na pustinjskom putu.

Istog dana ubijeno je i pet egipatskih policajaca, kao i sedam gerilaca.

Kairo je juče najavio da će povući ambasadora iz Tel Aviva zbog ubistva svojih ljudi, ali je pozdravio inicijativu Izraela da se otvori zajednička istraga.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izrazio je juče žaljenje zbog pogibije Egipćana, koja je izazvala najozbiljniju krizu u odnosima sa Egiptom od kada je zbačen Hosni Mubarak u februaru.

Izrael i Egipat potpisali su mirovni sporazum 1979. godine.

Izrael je izveo više avio napada na Pojas Gaze od četvrtka u kojima je poginulo 15 ljudi, uključujući i civile, rekli su bolnički izvori.

Izrael tvrdi da je više od 100 raketa ispaljeno iz Pojasa Gaze na jug Izraela.

U današnjim napadima rakete iz Pojasa Gaze pogodile su praznu školu u Biršebi, kao i i priobalni grad Aškelon.

 

Srna/Informer.ba