Svijet Vijesti

Palestinci krenuli sa kampanjom za punopravno članstvo u UN

Palestinci su u četvrtak krenuli s kampanjom radi podrške svom zahtjevu za ulazak palestinske države u Ujedinjene nacije, a glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona su pozvali da podrži njihov potez.

Ova kampanja pod nazivom “Nacionalna kampanja za Palestinu, 194. državu”, organizirana je u perspektivi formalnog zahtjeva koji bi 20. septembra trebalo da prezentira palestinski predsjednik Mahmud Abas glavnom tajniku UN-a.

U Ramallahu, sjedištu palestinske samouprave, stotinjak Palestinaca je sa zastavama defiliralo od glavnog štaba do UN-a, gdje su predali pismo za glavnog tajnika.

“Danas smo počeli s kampanjom na terenu i nadamo se da će Ujedinjene nacije odgovoriti na naše zahtjeve”, kazao je agenciji AFP jedan od koordinatora kampanje Ahem Asaf.

“Mi nismo manje važni od 193 države članice UN-a. Tražimo da naša zemlje postane 194. članica“, dodao je Asaf.

“Prijem palestinske države u UN važan je korak u pravcu završetka izraelske okupacije i pravednog i globalnog mira na Bliskom istoku“, navodi se u palestinskom pismu čiju je kopiju dobila agencija AFP.

“Nadamo se da ćete se pridružiti međunarodnom konsenzusu i podržati palestinski zahtjev za priznavanje države koje je previše kasnilo”, navodi se u pismu šefu UN-a u Ramallahu Pascalu Sotou.