BiH Vijesti

Pantelija Čurguz nastavlja podržavati ratne zločince

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz nastavlja sa otvorenom podrškom najtežim ratnim zločinima počinjenim nakon Drugog svjetskog rata. Kako drugačije objasniti zahtjev da RS i Srbija trebaju osigurati dodatna sredstva za odbranu ratnog zločinca Ratka Mladića, nego kao podršku zločinu kojem je Mladić kumovao. Osim srebreničkog genocida, Mladić se tereti i za ubijanje na desetina hiljada civila širom BiH.

Sve to Ćurguzu previše ne smeta. Problem vjerovatno i nije u njemu. Mnogo je opasnije odsustvo reakcije međunarodne zajednice, ali i pravosudnih institucija BiH, koji jedini imaju mogućnost da sankcionišu ovakvo djelovanje.

Dok pravosuđe šuti, međunarodna zajednica, oličena u OHR-u, čak i nagrađuje Ćurguza ukidajući mu sankcije, koje su ga, koliko toliko držale dalje od javnog života. Osokoljen ovim neshvatljivim potezom, Ćurguz nastavlja, gdje zapravo, nikada nije ni stao, kad je pitanju veličanje ratnih zločina. Sada će imati priliku da to radi i iz zvaničnih institucija RS, koje dijelom finansiraju preživjele žrtve genocida i svih drugih zločina počinjenih u ovom dijelu BiH, koji i danas tamo žive.

Tako će i njihovim novcem biti plaćena odbrana Mladića i drugih zločinaca, ako Ćurguz uspije u svom naumu, u što ne treba previše sumnjati.

 

San/Informer.ba