Svijet Udarno Vijesti

Papa Benedikt XVI: Nacizam i komunizam su bili ‘kisele kiše’ za vjeru

Razdoblje nacističke i komunističke diktature između 1933. i 1989. djelovalo je na kršćansku vjeru na istoku Njemačke poput ‘kiselih kiša‘, ocijenio je u subotu papa Benedikt XVI. na trgu ispred katedrale u Erfurtu, usred nekadašnje Istočne Njemačke.

Pozivajući njemačke katolike da se nadahnjuju na odvažnosti i snazi kakvu su njihovi preci pokazali u borbi s ‘teškoćama’, Sveti Otac se obratio vjernicima dekristijanizirane bivše Demokratske Republike Njemačke: ‘Draga braćo i sestre, ovdje u Thueringenu, na prostoru nekadašnjeg DDR-a, morali ste podnositi smeđu i crvenu diktaturu koje su na kršćansku vjeru djelovale poput kiselih kiša’.

Tema kiselih kiša veoma je osjetljiva u bivšem DDR-u, gdje je neograničeno industrijsko onečišćenje ponegdje ostavilo teške posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš.

Papa je priznao da je ‘nova sloboda’ nakon pada Berlinskog zida pružila Crkvi ‘nove mogućnosti‘ kao što je ‘obnova i proširenje crkava i pastoralnih centara’. ‘No je li te mogućnosti pratio i rast u vjeri? Ne treba li duboke korijene vjere i kršćanskog života tražiti izvan društvene slobode?’, upitao se Sveti Otac.

Benedikt XVI. je ocijenio da je Crkva u Njemačkoj, dobro organizirana i još uvijek jaka u svojim temeljima, imala teškoća u prenošenju snažne poruke i privlačenju vjernika u društvu obilježenom individualizmom i sekularnošću.

‘Upravo u takvim teškim prilikama izvanjskog pritiska, velik broj odlučnih katoličkih vjernika ostao je vjeran Kristu i Crkvi. Oni su pristali da budu prikraćeni na osobnom planu kako bi živjeli svoju vjeru’, istaknuo je govoreći o diktaturama.

Papa je odao priznanje onima koji su, u doba komunističkog režima, ‘u ozračju nesklonom Crkvi, odgajali djecu u katoličkoj vjeri’ i ‘pružali otpor komunističkoj ideologiji’.

 

Tportal/Informer.ba