Svijet Vijesti

Papa neće u Srbiju bez poziva SPC-a

Poglavar rimokatoličke crkve papa Benedikt Šesnaesti neće posjetiti Srbiju bez poziva Srpske pravoslavne crkve , kao većinske crkve u toj državi, rekao je predstavnik Vatikana u Srbiji,apostolski nuncije nadbiskup Orlando Antonini.

Razumno je očekivati da kada papa odlazi u posjetu državi gdje većina nisu katolički vjernici, da do nje dođe pod najboljim uslovima. Osim poziva vlade i katoličke hijerarhije, poželjno je da postoji saglasnost većinske crkve ili najveće religije, tako da posjeta donese očekivane obostrane plodove“, rekao je Antonini za “Politiku”.

On je dodao da je uobičajeno da poziv bude upućen barem godinu dana prije posjete, da bi bilo moguće obaviti odgovarajuće pripreme.

Na pitanje da li bi papa mogao posjetiti Srbiju bez poziva većinske crkve, Antonini je odgovorio da je to moguće u teoriji, ali ne i u praksi, jer “elementarno pravilo učtivosti sprečava da se tako nešto desi”.

Komentarišući stavove da bi dobar korak koji bi približio Rimokatoličku i Srpsku pravoslavnu crkvu bio kada bi papa posetio Jasenovac, on je rekao da se s tim u vezi stvari već pomjeraju, te napomenuo da su mnogi katolički biskupi i sveštenici posjetili Jasenovac i održavali molitve za žrtve, uključujući i srpske.

On je istakao potrebu da se nastavi sa nepristrasnim proučavanjem istorijskih činjenica te podsjetio da je papa ranije zatražio oproštaj za grijehe katolika u različitim situacijama.

“Ne vidim zašto bi to bilo teško uraditi i u ovom slučaju, ali je neophodno utvrditi i pojasniti krivicu za ono za šta se traži oproštaj”, naveo je on.

Komentarišući stavove koje je tokom nedavne posjete Hrvatskoj papa iznio o Drugom svjetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca, on je rekao da je papa, s jedne strane, jasno osudio ustaški režim kao neljudski, a sa druge strane ponovio stav Katoličke crkve da je presuda nadbiskupu Alojziju Stepincu, koga je osudio sud jugoslovenskih komunista 1946. godine, lažna i nepravedna, ideološki uobličena.

 

Informer.ba