Crna hronika Udarno Vijesti

Paravinji 2 godine i 10 mjeseci zatvora: Optužio sudije da mu smještaju

Sudsko vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu odbacilo je tokom dana žalbe obrane Dragana Paravinje, ali i Tužilaštva Istočno Sarajevo, te, kako se neslužbeno doznaje, potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Dragan Paravinja osuđuje na kaznu zatvora od dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja na području planine Jahorine kod Sarajeva.

Dragan Paravinja pred sudom u Istočnom Sarajevu pojavio se u četvrtak sa, kako prenosi 24sata.hr, dugom kosom ispod koje se lice jedva i naziralo.

Sud je saslušao argumentacije tužilaštva ali i odbrane koji su se žalili na prvostepenu presudu. Nakon toga, sudsko vijeće kojim predsjedava Milanka Tanasković povuklo se kako bi odlučivali o žalbama i drugostepenoj presudi. Tužilaštvo je tražilo da se kazna poveća s obzirom na prijašnje kazne nakon kojih bi Paravinja vrlo brzo počinio nova krivična djela, a braniteljka je tražila da se presuda preinači u oslobađajuću, ili da se u potpunosti poništi zbog, kazala je, “činjenice da tužilaštvo nije dokazalo tvrdnje optužnice te brojne povrede krivičnog postupka”.

Paravinjina braniteljka Milana Borovčanin Bulić kazalaje kako još nije dobila službenu obavijest, ali da je i ona dobila informaciju da je Sud potvrdio prvostepenu presudu i odbacio obje žalbe. Zakonski rok za donošenje odluke u ovakvim slučajevima je 30 dana, obično se odluka donese u roku od 15 dana, a odluka u četvrtak isti dan nakon pojavljivanja Paravinje pred Sudom je prilično brzo donesena.

O daljnjem postupanju s Paravinjom odlučiće Ministarstvo pravde BiH. Prema posljednjim tvrdnjama iz ovog Ministarstva, on će najvjerovatnije ostati u BiH do izricanja drugostepene presude ili dok ga Hrvatska ne zatraži. Prema nedavno potpisanim međudržavnim sporazumima, i s obzirom da je presuda pravosnažna, postoji mogućnost preuzimanja predmeta pa bi Paravinja zatvorsku kaznu izrečenu u Istočnom Sarajevu mogao odslužiti i u Hrvatskoj.

Sudu se u četvrtak obratio i Paravinja:

” Što se tiče ranijih osuda u Srbiji, mogu kazati da se radilo o iskonstruisanim presudama zbog kojih sam u Sloveniji pokrenuo postupak za dobivanje azila. Taj sudija je kasnije i sam osuđen na pet godina” – kazao je Paravinja.

Nije imao pritužbi na postupanje s njima kako u BiH, tako i u Hrvatskoj.

” Razgovarala sam s njim neposredno prije suđenja, i osim promjene imidža nisam primijetila ništa drugo. Kazao je da se s njim korektno postupa” – kazala je braniteljka Milana Borovčanin Bulić.

Paravinja je uhapšen 26. juna u selu Donji Srđevići kod Srpca, a za potrebe istrage pokušaja silovanja i ubistva Antonije Bilić je Hrvatskoj izručen 22. jula i od tada se nalazio u istražnom centru Županijskog suda u Šibeniku. Istraga je završena početkom novembra, te je protiv njega podignuta optužnica koja ga tereti da je oko 10 sati 7. juna 2011. na cesti Split-Drniš povezao maloljetnicu koja je stopirala, te je u jednom trenutku zaustavio kamion u namjeri da je siluje, a kako u tome nije uspio, u cilju da onemogući otkrivanje djela ubio ju je te se potom odvezao do jezera Brljan na rijeci Krki i bacio njeno tijelo preko ograde u rijeku, pišu Nezavisne.

 

Informer.a