Region Vijesti

Paravinja među 288 okrivljenih koje štiti hrvatski pasoš

U Hrvatskoj živi 288 građana kao što je Dragan Paravinja, za kojima su treće zemlje raspisale međunarodne potjernice, a koji ne mogu biti izručeni zbog hrvatskog državljanstva, izjavio je načelnik uprave kriminalističke policije Hrvatske Vitomir Bijelić.

On je za Hrvatsku televiziju (HTV)  rekao i  da na osnovu podataka, medju njima nema ubica.

Paravinjino kretanje u Hrvatskoj je ustavnopravna kategorija i to niko nema pravo komentarisati. On nije osuđen u Hrvatskoj, a međunarodna potjernica raspisana je zbog nejavljanja na izdržavanje kazne od četiri i po godine nakon pravosnažnog krivičnog postupka, tako da ni državno tužilaštvo nije moglo preuzimati krivično gonjenje jer ga nema” –  rekao je Bijelić.

On je napomenuo da bi jedino je bilo moguće da Srbija kao zemlja koja je osudila svog državljanina, ali i hrvatskog  zatraži od Ministarstva pravde da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji prenijeli su neslužbene izjave iz srpskog ministarstva pravde da nisu ni mogli tražiti od Hrvatske da Paravinja izdržava kaznu u Hrvatskoj, jer nisu ni znali gdje se nalazi.

Juče je portparol hrvtskog MUP Krunoslav Borovec izjavio da se znalo da Paravinja živi u Hrvatskoj, ali ga nije izručila 2007. godine kad je rapisana međunarodna potjernica jer je on državljanin Hrvatske, čiji ga ustav štiti od izručenja.

 

Blic/Informer.ba