Izdvojeno Svijet Vijesti

Parlament Australije usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Parlament Australije usvojio je u četvrtak, 16. februara, Rezoluciju o Srebrenici, kojom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Haagu da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave Srebrenica.

Usvajanjem ove rezolucije Australija se pridružila zemljama Evropske unije, Kanade i SAD-a koje su već ranije usvojile Rezoluciju i tim činom ne dozvoljavaju da se zaboravi ovaj najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, rečeno je u saopćenju Vijeća bh. organizacija Australije.

Usvajanjem ove rezolucije Australija je potvrdila svoj status jedne od najdemokratskijih i najslobodnijih država u svijetu, koja neće dozvoliti da se sjećanje na 11. juli 1995. godine izbriše iz naših sjećanja i ovom rezolucijom Australija želi da sačuva spomen na sve nedužno stradale osobe i da se nikad i nikome ovako nešto ne ponovi“, rečeno je.

Također u Vijeću smatraju da je ovaj čin bio samo posljednja karika u dvogodišnjim diplomatskim aktivnostima i lobiranjima koja je pokrenulo i vodilo Vijeće bh. organizacija Australije, a u saopćenju su zahvalili svima koji su zaslužni za njeno usvajanje u Parlamentu.

 

Fena/Informer.ba