Politika Udarno Vijesti

Parlament BiH: Različiti stavovi o radu i poslovanju BHRT-a

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH trenutno raspravljaju o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a.

Poslanik Beriz Belkić istakao je da ključni problem ove medijske kuće nije menadžment već zaustavljanje procesa formiranja korporacije.

“Stoga ću podržati ovaj izvještaj“, zaključio je Belkić.

Poslanica Dušanka Majkić informirala je prisutne da su se tri godine po dvije komisije oba doma bavile problemom BHRT-a.

“Nijedan od zaključaka niti jednog doma BHRT nije proveo. Nema korporacije dok ne bude sanacije. Sve dok se ne raščiste dugovi između FTV-a, RTRS-a i BHRT-a i međusobni sudski sporovi”, kazala je.

Tri ključne pozicije u BHRT-u, dodala je, zauzimaju Bošnjaci.

“Ne postoji balans i nije mi jasno da vam nije palo napamet da, ako zbog ničega, a onda zbog ukrasa, stavite jednog Srbina ili Hrvata pa da narod vidi da bar imate namjeru napraviti korporaciju u službi svih naroda u BiH
“, kritikovala je Majkić.

Pozvala je na neusvajanje Izvještaja i predložila tri zaključka: nalaže se BHRT-u da ispuni zaključke koje je donio Predstavnički dom, Predstavnički dom podržava rad UO te nalaže se BHRT-u da u roku od 60 dana donese plan sanacije stanja u ovoj kući.

Poslanica Ismeta Dervoz je u replici istakla “da ne bi bilo gubitaša da je poštovan zakon koji je naložio  formiranje korporacije”.

“Kada se govori o sanaciji i konsolidaciji ona je vezana u sanaciju i konsolidaciju cjelokupnog sistema. Situacija niti u jednom od ova tri emitera nije dobra i mi moramo insistirati na implementaciji zakona
“, rekla je Dervoz.

BHRT je 2010., rekao je predsjedavajući Doma Denis Bećirović, završio s velikim finansijskim gubicima i radi s poteškoćama. Prihodi nisu dovoljni za finansiranje proizvodnje programa.

“Kada govorimo da nećemo da formiramo korporaciju mi direktno blokiramo put BiH u EU, s obzirom na to da je reforma javnog servisa jedan od uslova za integraciju BiH u EU. Javni servis treba da počiva na principima na kojima počivaju javni servisi evropskih zemalja“, kazao je Bećirović.

S tim u vezi Bećirović je predložio tri zaključka: Predstavnički dom će na narednoj sjednici izabrati nova dva člana UOBHRT-a umjesto onih kojima je istakao mandat, UOBHRT se obavezuje da u roku od 90 dana preduzme aktivnosti i uspostavi korporaciju te UOBHRT se obavezuje da na prijedlog poslovodstva usvoji izmjene Statuta, a u skladu s evropskim normama.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma Božo Ljubić rekao je da je osnovni krivac za stanje BHRT-a neuspjela reforma javnog  sistema.

“Puno je problema identificiranih u Izvještaju koji nadilaze i menadžment i UO”, dodao je.

Rasprava o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a još  traje, a poslanici su, kada je u pitanju njegovo usvajanje, polarizirani. Diskusije i replike su se u ovim trenucima udaljile od konkretnog Izvještaja već su se svele na brojanje priloga o srpskom, hrvatskom i bošnjačkom narodu u programu BHRT-a.

 

Fena/Informer.ba