Politika Udarno Vijesti

Parlament BiH: Usvojene izmjene zakona o policijskim službenicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na današnjoj sjednici u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH.

Ovim zakonskim izmjenama produžava se krajnji rok u kojem će biti omogućeno zapošljavanje pripadnika policije putem javnih konkursa u Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH sa 31. decembra 2010. na 31. decembar 2012. godine.

Poslanici su u prvom čitanju dali podršku i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Predstavnički dom usvojio je negativni Izvještaj Komisije za saobraćaj i komunikacije, čime je uskraćena podrška Prijedlogu zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu.

Prijedlog zakona o sprečavanju dopinga u sportu u BiH, u drugom čitanju  nije dobio podršku Doma, kao ni Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog zajedničkog registra nevladinih organizacija u BiH, u prvom čitanju, koji je zbog nedostatka entitske većine upućen Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

Dom je danas prihvatio odluku o učešću grupe instruktora Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne bezbjednosne pomoći /ISAF/ u Avganistanu, u trajanju od jedne godine, i to u dvije smjene po šest mjeseci.

Predstavnički dom usvojio je Izvještaj o aktivnostima na projektu autoput na Koridoru “Pet ce” i plan narednih aktivnosti, uz zaključke nadležne komisije. Usvojeni su i izvještaj o realizovanim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu i izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu.

Informacija o rješavanju viška naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, Ministarstva odbrane BiH, nije primljena k znanju zbog protivljenja poslanika iz RS, dok je informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2010. godini, takođe zbog nedovoljne podrške poslanika iz RS upućena na dodatno usaglašavanje Kolegijumu doma.

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 24. novembar.

Srna/Informer.ba