Izdvojeno Politika Vijesti

Parlament FBiH i dalje bez usvojenog programa rada

Nakon teškog početka i blokada ne mogu se zanemariti pozitivni pomaci u radu nove Vlade i Parlamenta Federacije BiH, saopćili su danas na konferenciji za novinare analitičari Centra civilnih inicijativa.

Nažalost, kazala je glasnogovornica CCI-a Majda Behrem-Stojkanov, postoje i “određene sličnosti s prethodnim sazivom“.

Ona je najavila da će CCI pratiti i ovu vlast, uz neke novine u svom radu, koje se prije svega odnose na interakciju s građanima putem TV emisija i novog dizajna web stranice.

Izvjestiteljica CCI-a za rad Parlamenta FBiH Lejla Deronja-Suljić navela je da je Parlament FBiH ušao i u sedmi mjesec bez usvojenog programa rada, što zabrinjava ako se uzme u obzir iskustvo s odnosom prošlog saziva prema donošenju i ispunjavanju programskih obaveza.

Ona je dalje navela da je u prošlom sazivu Parlament FBiH bio uvjerljivo najneefikasnija institucija u zemlji, čija se godišnja realizacija programskih obaveza kretala od 13 do 21 posto.

Za razliku od toga, u prvoj polovini ove godine Predstavnički dom je realizirao 52, a Dom naroda 40 tačaka dnevnog reda, te je dinamika usvajanja zakona pet i po puta veća u odnosu na prvu godinu rada prethodnog saziva.

U maju je odlukom Administrativne komisije oba doma Parlamenta FBiH prepolovljen iznos koji se poslanicima i delegacijama isplaćuje na ime naknada za odvojeni život, posjetu porodici, troškove za prijevoz. Ipak  od 1. januara do 31. maja na ime plaća i naknada za delegate aktualnog i prethodnog saziva Doma naroda isplaćeno je 856.719,45 KM, a poslanike Predstavničkog doma 2.346.585,51 KM.

Izvjestilac za rad Vlade FBiH Denis Telić je naveo da je u poređenju s prvim mjesecima rada prethodnog saziva Vlade FBiH, aktualna vlada za gotovo isti period održala tri sjednice više i donijela 63 mjere više.

Štaviše, aktualna vlada u prosjeku po mjesecima nadmašuje sve prosjeke prethodne vlade. Ovim tempom bi aktualna vlada u 2011. godini mogla usvojiti 150 mjera više nego njeni prethodnici u 2010.
Kao veliku zamjerku novoj vladi, Telić je naveo problem s programom rada, “koji utiče na vjerodostojnost dokumenta“. Radi se o tome da Program rada usvojen 11. maja ne sadrži samo najznačajnije zadatke koje Vlada tek treba da usvoji, nego tretira i period januar-april, uključujući i neke mjere koje je realizirao prošli saziv Vlade.

Najveći broj realiziranih aktivnosti iz Programa rada bilježi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, 24, ali ovo ministarstvo i ima najveći broj planiranih mjera na godišnjem nivou, 109. Procentualno najbolji rezultat o pitanju stepena realizacije godišnjeg plana za 2011. bilježi Ministarstvo prometa i komunikacija, na čijem je čelu Enver Bijedić.

Kada je riječ o godišnjem nivou planiranih zakona, najefikasniji o pitanju realizacije u prvih šest mjeseci 2011. bio je ministar finansija Ante Krajina sa 40 posto, odnosno šest utvrđenih od 15 planiranih zakona.

Ipak, Telić je upozorio da u nekim segmentima, i pored neospornih pozitivnih pomaka, prvi mjeseci nove vlade podsjećaju na stanje iz prethodne četiri godine, naročito kada je u pitanju nekoordinirani rad Vlade i Parlamenta. Naime, od 19 utvrđenih prijedloga zakona na sjednicama Vlade održanim u 2011., parlamentarna procedura završena je za samo tri.

Upitan za sadržaj mjera koje je donosila nova vlada zbog čega je od CCI-a dobila pozitivne ocjene, Telić je rekao da su, naprimjer, u slučaju Ministarstva prometa i komunikacija i ministra Bijedića na vrijeme pripremljeni izvještaji o radu preduzeća, kao i odluke o finansiranju. Naveo  je da se na nivou Vlade FBiH oko 20 posto odluka odnosilo na “kadrovsku politiku“.

 

Fena/Informer.ba