BiH Udarno Vijesti

Parlament FBiH usvojio zakon o povoljnijem penzionisanju

Izmjene jednog federalnog zakona, koje novom broju korisnika uvode pravo na povoljnije penzionisanje, odobrene su većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Kako ih je prošlog mjeseca odobrio i Dom naroda, stiču se uslovi da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenim novinama.

Izmjenama je inovirana legislativa čiji je puni službeni naziv Zakon o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima.

Parlamentu je izmjene predložio delegat iz Doma naroda Zijat Mušić, a nekoliko desetina bivših pripadnika Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, na koje se one odnose, prošlog mjeseca je na mirnom protestu održanom ispred zgrade Federalnog parlamenta priredilo slavlje kada ih je odobrio Dom naroda.

To su bivši pripadnici Vojske Federacije otpušteni iz službe 31. marta 2002. godine uz otpremninu od 10.000 KM.

Za razliku od njihovih kolega koji su otpušteni kasnije s otpremninom od po 6.000 KM, oni dosad nisu imali pravo na penzioniranje pod povoljnijim uslovima, što je Mušiću bio razlog da navedene privilegije predloži i za njih.

Tekst je neformalno nazvan ‘Mušićev zakon’, po predlagaču koji je prošlog mjeseca, kada je odobren u Domu naroda, dobio čestitke i oduševljeno dočekan od okupljenih boraca, kao i Hajrudin Tvica, predsjednik udruženja koje okuplja ove borce.

Tvica je danas zahvalio poslanicima Predstavničkog doma što su također odobrili tekst.

‘Mušićev zakon’ predviđa pravo na povoljnije penzije za 573 bivša vojnika pod uslovom da su u momentu otpuštanja iz Vojske FBiH 31. marta 2002. godine imali 40 godina života i 20 godina radnog staža.

Za muškarce je propisao da su najmanje tri godine od tog staža stekli u vojsci, a za žene najmanje dvije godine.

Nakon usvajanja, sjednica Predstavničkog doma je prekinuta i bit će nastavljena sutra u 10 sati.

 

Fena/Informer.ba