BiH Politika Udarno Vijesti

Parlament FBIH: Za nerad 3,2 miliona KM

Poreski obveznici u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine morali su platiti čak 3,2 miliona KM da bi u oba doma Parlamenta FBiH gledali mučne svađe i rasprave o foteljama te mnogobrojne političke obrate nezabilježene u parlamentarnoj demokratiji poslijeratne BiH.

Naime, otprilike toliko je sredstava odvojeno za poslaničke plaće, razne naknade i tople obroke iz budžeta FBiH, kojeg naši poslanici i delegati nemilice pustoše, a da pri tom gotovo da ništa i ne rade.

Prema podacima Centara civilnih incijativa (CCI), od 1. januara do 31. juna ove godine realizacija i efikasnost rada Parlamenta FBiH bila je, vjerovali ili ne, tek tri posto.

Parlament FBiH i dalje ne prati dinamiku rada Vlade. Pokazalo se da su poslanicima životni problemi građana u drugom planu, a nakon kratkotrajnog poboljšanja rada u prvom kvartalu 2012. godine, u drugom kvartalu Parlament FBiH ponovo je postao najneefikasnija zakonodavna institucija u BiH“, ističe Lejla Deronja, konsultant CCI-a za monitoring rada Parlamenta Federacije.

Ona naglašava da su oba doma Parlamenta Federacije u prvih šest mjeseci ove godine održala 18 sjednica i usvojila isto toliko zakona. Veliki zastoj u radu je nastao pucanjem platforme četiri stranke u FBiH, nakon čega su posvađani bivši partneri SDP i SDA otišli svako na svoju stranu te je SDP odlučio da sastavi novu većinu, s novim koalicionim partnerima.

U šestom mjesecu je produktivnost rada parlamenta pala za čak sedam do 10 puta. Predstavnički dom održao je samo jednu sjednicu, dok Dom naroda od kraja maja do kraja juna uopće nije zasjedao. Sve je to posljedica procesa rekonstrukcije vlasti”, naglašava Lejla Deronja, koja upozorava i na tendenciju izbjegavanja elektronskog glasanja u Parlamentu FBiH, što umnogome smanjuje transparentnost rada federalnih poslanika.

Posljednja sjednica Predstavničkog doma održana je 10. oktobra, dok se delegatima Doma naroda još manje žuri da opravdaju svoja enormna i ničim zaslužena primanja. Naime, ovaj dom Parlamenta Federacije redovno je zasjedao još polovinom maja, dok je posljednju vanrednu sjednicu održao prije dva mjeseca.

Ovakav odnos prema državi i onima koje predstavljaju parlamentarci pravdaju složenom političkom situacijom, no nikada neće reći da su takvoj situaciji umnogome doprinjeli i oni sami.

Valja podsjetiti da se u Predstavničkom domu puna dva i po mjeseca tokom ljeta odvijala prava drama, u kojoj su narodni poslanici bili puki izvršioci politika vlastitih stranaka.

Nakon dva pokušaja smjene sada već bivšeg rukovodstva ovog doma (Denisa Zvizdića iz SDA i Stanka Primorca iz HSP-a), rukovođenje Domom preuzeli su Fehim Škaljić iz SBB-a, te Tomo Vidović i Mira Grgić iz SDP-a, a primat i većinu u odlučivanju nova četvrotka, sastavljena od poslanika SDP-a SBB-a i dva HDZ-a.

No, teško je u narednom periodu očekivati bolju operacionalizaciju rada i odnose u Parlamentu FBiH, tim prije jer nova većina u Parlamentu nikada nije rezultirala rekonstrukcijom najvišeg organa izvršne vlasti – Vlade Federacije. Uzmemo li u obzir najave predsjednika Federacije Živka Budimira (HSP) da će 1. aprila raspustiti Parlament ukoliko nova većina ne utvrdi okvir budžeta za 2013. do kraja marta, teoretski se može desiti da se do općih izbora 2014. godine sav rad ovog parlamenta svede na pokušaj uspostave nekih novih većina kroz odsudnu borbu za fotelje.

Astronomska primanja parlamentaraca

– od 2.500 do 3.500 KM              osnovne plate

– 500 KM                                           naknada za odvojeni život

– 150 KM                                            naknada za smještaj

– 200 KM                                            topli obrok

– do 1.000 KM                                 naknada za korištenje auta

Efikasnost

2011.                                                 2012. (prvih šest mjeseci)

– 29 sjednica                                       – 18 sjednica

– 30 zakona u formi prijedloga              – 18 zakona u formi prijedloga

– 13% realizacija programa rada           – 3% realizacija rada

 

Nezavisne/Informer.ba