Izdvojeno Politika Vijesti

Parlamentarci na kolektivnom odmoru, BiH još bez mandatara

Prvi august je tradicionalno kolektivni raspust za bosanskohercegovačke parlamentrace. Malo je vjerovatno da će u vrijeme trosedmičnog odmora biti urađeno ono što političari u BiH nisu uspjeli deset mjeseci od opštih izbora – izabrati mandatara i novo državno Vijeće ministara.

Iako su iz Parlamenta BiH već najavili da su se spremni i vanredno sastati tokom odmora, ne zvuči vjerovatno da će se lideri vladajućih političkih partija bilo šta dogovoriti u narednih mjesec dana,  piše Radio Slobodna Evropa.

Na telefone članova Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u ponedjeljak se niko ne javlja. U Parlamentu je počeo trosedmični kolektivni godišnji odmor. No, prema tvrdnjama predsjedavajućeg Denisa Bećirovića, odmor bi mogao da bude prekinut sazivanjem hitne sjednice ukoliko bude postignut dogovor o mandataru za sastav državnog Vijeća minsitara.

“Sjednica Predstavničkog doma biće hitno sazvana  ukoliko Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dostavi prijedlog za potvrđivanje mandatara Vijeća ministara. Na taj način isključena je mogućnost da zbog Predstavničkog doma kasni imenovanje novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”
, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predstavničkim domom Denisa Bećirovića.

Malo ko vjeruje da će u mjesecu kada većina državnih institucija ili ne radi ili radi smanjenim kapacitetima biti urađeno ono na šta se čeka skoro godinu dana. Još teže je povjerovati da će se u naredne tri sedmice dogovoriti lideri vladajućih političkih partija.

„Objektivno, nije realno, a bilo bi dobro da se desi. Ali trebamo gledati realno na stvari. Mislim da još nisu ispunujeni temeljni preduvjeti da se to desi, a ako bi se to desilo, to bi svakako trebalo pozdraviti“, kazao je Martin Raguž iz HDZ-a 1990.

Poslanici u državnom parlamentu spremni su za sazivanje vanredne sjednice ukoliko se za to ukaže potreba, tvrdi jedan od njih Šefik Džaferović. Kolegij Predstavničkog doma jasno je saopštio da Parlament nije problem, dodaje on.

„Svi članovi Predstavničkog doma su na dispoziciji – ukoliko bi se danas ili sutra npr. desilo da se napravi politički dogovor u BiH oko budućeg izgleda Vijeća ministara i Predsjedništvo BiH imenuje mandatara – da se odmah nakon toga zakaže Predstavnički dom, odnosno prije toga Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara, a odmah iza toga i Predstavnički dom na sjednici na kojoj to treba da potvrdi ili da ne potvrdi“
, kaže Džaferović.

Njegova koleginica Dušanka Majkić iz SNSD-a s druge strane ne vjeruje da je takvo nešto moguće.

„Tako nešto se ne može dogoditi u ovom mrtvom periodu. 25. augusta zakazana je osma sjednica, Parlament nijednom nije imao jedan zreo prijedlog koji obezbjeđuje da se dobije predsjedavajući Vijeća ministara“, rekla je Majkić.

Izbor mandatara za sastav novog Vijeća ministara isključivo zavisi od dogovora političkih lidera u BiH. Neki od njih već su rekli da su spremni prekinuti svoje godišnje odmore kako bi nastavili pregovore.

„Moramo uključiti i gospodina Dodika jer nema Vijeća ministara bez njegove suglasnosti, odnosno predstavnika RS. Taj sastanak se može održati i u avgustu mjesecu. Ovdje ću biti u BiH, eventualno na moru, tako da mogu uvijek doći“, istakao je Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

I predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kaže da će se odazvati svakom pozivu na dalje dogovore.

„Ja još nisam dobio poziv. Ako dobijem poziv, ko god pozove, da razgovaramo o tome ja ću tamo biti. Naravno, ali to ne znači da sam ja usput tu. Naravno da treba da razgovaramo. Mora da ima dijalog, jer dijalog je nesumnjivo najvažnija stvar. To kako ko dolazi na taj dijalog i kako je ko spreman da učini kompromis, to je drugo pitanje“, rekao je Dodik.

Šta se i koliko može uraditi u daljim dogovorima političara neizvjesno je budući da su se pregovaračke pozicije među političarima neznatno pomjerile. Poznato je samo da SDP i SDA pregovaraju sa  HDZ-om i SNSD-om o paketu koji sadrži pet pitanja. Iz Predsjedništva i dalje važi davno izrečen i više puta ponovljen stav.

„Taj kandidat bi morao da ima 22 potpisa podrške, od toga onaj minimalni dio potreban je iz svakog entiteta, da bismo ga kandidovali u odnosu na Parlament“, navodi član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Bosna i Hercegovina nema predsjedavajućeg niti novo državno Vijeće ministara već deset mjeseci. Prije 15 dana Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je prijedlog Predsjedništva da mandatar za sastav Vijeća ministara BiH bude univerzitetski profesor iz Mostara Slavo Kukić, čime je postupak izbora nove bosanskohercegovačke vlade vraćen na početak, piše RSE.

Oko Kukićeve kandidature od početka nije bilo saglasnosti među ključnim političkim strankama. Njega je predložio blok stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije, dok su dva HDZ-a predložila Borjanu Krišto, koju su bile spremne podržati i stranke iz RS-a.

 

RSE/Informer.ba