Region Vijesti

Paroh deportovan iz Crne Gore tvrdi da nije narušavao javni red i mir

Paštrovački paroh Siniša Smiljić, koji je deportovan iz Crne Gore u BiH, negirao je da je učestvovao u narušavanju javnog reda i mira i u incidentu kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i mještana, pokušala da uđe na Sveti Stefan kako bi vidjeli ostatke crkve Aleksandra Nevskog.

Držali su nas kao kriminalce. Iako nisam učestvovao u tome, oni su mi kazali da navodno postoje video-zapisi gdje sam ja nekoga odgurivao, što nije tačno. Bio sam na 15 metara udaljenosti“, rekao je za “Politiku” Smiljić, koji od svoje petnaeste godine živi u Crnoj Gori, od kada je upisao i završio Bogosloviju na Cetinju.

Smiljić navodi da je tražio da mu pokažu te snimke, ali oni to nisu htjeli, a kada je pitao zašto je zadržan, rekli su da je “nešto galamio“.

On kaže da su ga držali u podrumu šest sati, “bukvalno u nekom kavezu, sa rešetkama, gdje je bio nesnosan smrad ljudskih fekalija” i da su ih povremeno odvodili na ispitivanje.

Meni su jedan policajac i čovjek iz Agencije za nacionalnu bezbjednost rekli da moram da napustim Crnu Goru“, dodao je Smiljić, uz ocjenu da i zvanično crnogorska vlast vrši progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Zato što je navodno “remetio javni red i mir, ali i uzbunjivao javnost“, paštrovski paroh Siniša Smiljić, državljanin BiH, juče je deportovan iz Crne Gore, uz zabranu ulaska na godinu dana.

Zbog pravde, istine i svetinje prognan sam iz Crne Gore kao sveštenik koji je za Crnu Goru dosta uradio. Učio sam crnogorsku decu moralu, obnavljao hramove i kulturno-istorijske spomenike, prosvećivao narod i Bogu se molio za čitavu Crnu Goru“, rekao je Smiljanić.

U policijskom saopštenju se navodi da je paroh Smiljić deportovan iz Crne Gore, “jer je dugo boravio u Crnoj Gori na osnovu turističke prijave, pri tom ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen, već da obavlja vjersku službu u objektima Mitropolije crnogorsko-primorske na području opštine Budva“.

Nakon sinoćnjeg incidenta na Svetom Stefanu, kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i meštana, pokušala da uđe na Sveti Stefan, kako bi novinarima pokazali ostatke crkve Aleksandra Nevskog, došlo je do manjeg sukoba sa obezbjeđenjem.

Zakupac grad-hotela “Sveti Stefan Adrijatik propertis” odmah je prijavio paroha i novinare za “nelegalni upad” na ostrvo, nakon čega je policija na informativni razgovor privela Smiljića, koji je iz Doboja, i predstavnika Odbora Krsta Rađenovića iz Budve i još trojicu njegovih sugrađana.

Ruski novinari nisu privođeni.

 

Informer.ba