Politika Vijesti

Patrick Moon: Bošnjaci i Srbi da zajednički rade u korist svih građana Srebrenice

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Patrick Moon nada se da će bošnjački i srpski lideri zajednički raditi kako bi se u Srebrenici održali mirni predstojeći lokalni izbori koji će biti u korist svih građana te općine. 

Očekuje i da će ti izbori biti šansa za rad na pomirenju.

„Pitanje predstojećih izbora u Srebrenici je zaista osjetljivo ne samo za ljude u BiH, već širom svijeta“, naglasio je američki ambasador u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da očekuje da će se nastaviti zaštita Memorijalnog centra u Potočarima u kojima treba da se nastave da održavaju ceremonije u znak sjećanja na stradale 1995.godine.

Moon je u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Mujom Hadžiomerovićem i potpredsjedavajućim Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Mirsadom Đapom, kojima je, kao i drugim sagovornicima prenio stavove zamjenika američke državne tajnice Williama Burnsa te optimizam koji je, kako je naveo, osjetio kod političkih lidera tokom posjete Sarajevu.

Ambasador Moon je ponovio da se nada da će se predstavnici vlasti brže kretati ka rješavanju pitanja budžeta BiH za ovu godinu, te u implemetaciji odluke „Sejdić-Finci“ i rješavanju pitanja vojne imovine.

Komentirajući suprostavljene stavove bošnjačkih i srpskih predstavnika, koji su protiv zahtjeva da se u Srebrenici primjeni izborno zakonodavstvo iz 2008.godine, Hadžiomerović je kazao da o tom pitanju treba da razgovaraju viši nivoi vlasti.

Napomenuo je ipak da su bošnjački delegati ukazali na neslaganje s najnovijim izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a, koji, kako kaže, ne dovodi u pitanje samo izbore u Srebrenici, već i u drugim općinama.

„Prekrajanjem izbornih jednica sa šest na devet male stranke izgubit će i ono malo glasova koje su imale“, kazao je Hadziomerović i podsjetio da su stoga pokrenuli i inicijativu ocjene ustavnosti ovog zakona.

Kazao je i da su od ambasadora Moona dobili ohrabrenje u njihovom radu u Klubu Bošnjaka ističući da bi bilo dobro da se i delegati Vijeća naroda uključe prilikom pripreme zakona, jer bi se tako izbjegla mogućnost pokretanja vitalnog nacionalnog interesa.

 

Fena/Informer.ba