Izdvojeno Politika Vijesti

Patrick Moon: FBiH se mora reformisati

Američki ambasador u BiH Patrick Moon uvjeren je da će BiH dobiti novi Vijeće ministara za nekoliko narednih sedmica, najkasnije do kraja godine, i istakao da očekuje da Federacija BiH  bude reformisana.

Moon je u intervjuu Srni u Briselu istakao da je ohrabrujuće da su posljednjih sedmica politički lideri sjeli za isti sto i počeli razgovore o pitanjima neophodnim za formiranje Vijeća ministara.

On smatra da su za krizu u vezi sa Vijećem ministara odgovorni svi lideri većih političkih partija, jer prije jula nisu ni htjeli da razgovaraju.

Moon ističe da je proces formiranja Vijeća ministara razgovorima i postizanjem kompromisa odličan primjer kako se razgovara o teškim pitanjima.

“Smatram da bi tako trebalo postupati i u slučaju `Sejdić-Finci`, koji je komplikovano pitanje. Mi ćemo pomoći, EU će pomoći, i napravićemo sve samo da se krene naprijed” – poručio je Moon.

Američki ambasador je rekao da treba pojednostaviti funkcionisanje Federacije BiH i da je najvažnije da se u Federaciji shvati da se ona mora reformisati.

“SAD svakako žele vidjeti funkcionalniju Federaciju, jeftiniju federalnu vladu koja služi interesu ljudi. Trinaest ministara u zemlji, od kojih  11 u Federaciji, veoma je komplikovano. Obrazovanje vodi 11 ministara” – precizirao je Moon u intervjuu Srni u Briselu.

On je naveo da i Bošnjaci i Hrvati imaju pitanja koja žele riješiti i istakao  da će SAD pomoći  ako bude postignut konsenzus političkih lidera u Federaciji o reformama.

Moon kaže da SAD žele da vide HDZ-ove u Vijeću ministara i da ih ohrabruju na kompromis.

“Mi smo željeli vidjeti HDZ kao koalicionog člana federalne vlade, ali u to vrijeme politički lideri nisu htjeli da zajedno razgovaraju. U martu, kad je bila prava kriza, i isticao budžet Federacije, `platformaši` su bili spremni da oforme vladu bez HDZ-a. Sugerisali smo da se stane i razgovara. HDZ je na to pristao, sedmicu dana su intenzivno pregovarali, došlo se do korektnog i kompromisnog rješenja i onda su se povukli” – rekao je Moon.

SAD smatraju da OHR još treba da ostane u BiH, ali Moon naglašava da to neće trajati zauvijek.

“Već je u agendi 2008. između članova Savjeta za provođenje mira (PIK) bilo dogovoreno zatvaranje OHR-a. U razgovorima o toj temi napredovali smo i smatram da još možemo napredovati” – precizirao je Moon.

Važno je da je OHR još tamo i da pomaže o pitanju Ustava, smatra Moon, uz opasku da Ustav BiH nije perfektan i da ima pitanja koja ne “adresira”, te da ima sudskih odluka o kojima strane teško postižu dogovor.

“OHR ima autoritet i podršku međunarodne zajednice da se bavi time. Kako šef EU delegacije bude dobijao na važnosti, više se bude angažovao, kako se budu proevropske reforme provodile – tako će i značaj OHR biti sve manji” – rekao je Moon, dodavši da svako želi vidjeti kraj OHR-a, te da će se o tome razgovarati na sastanku PIK-a početkom decembra.

“EU i SAD imaju isti cilj: žele vidjeti BiH u potpunosti integrisanu u Evropu, a to znači članstvo u EU i NATO. SAD će pomagati Evropljane, jer oni su ti koji vode proces” – poručio je američki ambasador.

SAD su veoma zadovoljne dolaskom Petera Sorensena, specijalnog predstavnika EU u BiH. Moon ističe da se on potrudio da budu obezbijeđeni  IPA fondovi za ovu godinu, da nastoji da sredstva IPA budu raspoloživa, te  da se nastavi evropski proces za BiH.

Moon je nekoliko dana boravio u Briselu i zajedno sa još nekoliko diplomata iz State departmenta u institucijama EU i u NATO-u razgovarao o BiH.

U razgovoru za Srnu, vođenom u američkoj Ambasadi u Briselu, on je pojasnio da su se diplomate susrele na godišnjoj konferenciji State departmenta za šefove diplomatskih misija u Evropi.

“Izabrali smo Brisel, jer se ovdje susrećemo sa zvaničnicima NATO-a i EU i sa njima raspravljamo o nekim širim evropskim pitanjima od zajedničkog interesa. Iskoristio sam ovu priliku da sa zvaničnicima EU razgovaram o BiH” – zaključio je američki ambasador Patrick Moon.

 

Srna/Informer.ba