Politika Vijesti

Patrick Moon: Staviti interese države i svih naroda ispred odabrane nekolicine

Bosna i Hercegovina imat će veliku korist ukoliko bude išla ukorak sa susjedima koji se kreću ka NATO-u i Evropskoj uniji, ali će trpjeti značajne posljedice ako to ne bude slučaj, upozorio je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Patrick Moon.

Govoreći na predavanju studentima, magistrantima i doktorantima Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ambasador Moon je naglasio da će članstvo u EU donijeti ekonomsku korist BiH poput poboljšanja životnog standarda i pristupa bh. kompanijama slobodnom tržištu s više od 500 miliona potrošača. Isto tako zemlje regije na putu su i da postanu članice NATO-a, u kojem je članstvo uvijek donosilo veće strane investicije novim članicama.

Međutim, članstvo u ovim organizacijama moguće je samo uz političku stabilnost koja je ključna komponenta ekonomskog razvoja.

”Politička stabilnost privlači veća ekonomska ulaganja, uključujući strane investitore, porast bruto društvenog proizvoda i nižu stopu inflacije. Politička stabilnost također promovira dugoročne ekonomske politike i omogućava stvaranje poslovnog okruženja koje je pogodno za investicije”, rekao je ambasador Moon.

Po njegovim riječima, danas kada su susjedi BiH na putu ka stabilnosti, s novim, sposobnim Vijećem ministara, uključujući predsjedavajućeg koji ima iskustvo u sektoru finansija i ekonomije, BiH je u prilici da i ona ide tim putem.

”Tokom posljednjih nekoliko sedmica primjećujemo novu energiju i optimizam u ovoj zemlji koji nam daju nadu za budućnost. Naravno, bit će izazova pred novom vladom kao što su kreiranje zajedničke vizije BiH kao multietničke, demokratske, prosperitetne, moderne zemlje, zatim postizanje političkog dogovora te stavljanje interesa države i svih njenih naroda ispred interesa odabrane nekolicine”, kazao je ambasador Moon.

On je upozorio i na problem korupcije, koja na svim nivoima i u svim sektorima ugrožava stabilnost i prosperitet BiH.

U vezi s tim, smatra on, Vijeće ministara BiH treba imati jasne politike protiv korupcije. Također je apelirao na Vijeće ministara BiH da osigura adekvatna sredstva Agenciji za borbu protiv korupcije da bi ona mogla raditi svoj posao.

 

Fena/Informer.ba