Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Patrick Moon: Vrijeme je da lideri BiH formiraju koaliciju

Vrijeme je da lideri Bosne i Hercegovine urade svoj dio posla, da formiraju  koaliciju i ovu zemlju odvedu ka evropskim i euroatlantskim integracijama, izjavio je večaras u Sarajevu ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon,  gostujući na tribini Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Glavni aspekti američke politike u BiH – pozitivna očekivanja” bila je tema ove tribine, a Moon je ponovio stavove o američkoj i evropskoj zajedničkoj podršci Bosni i Hercegovini u njenim aspiracijama ka Evropskoj uniji (EU). No, naglasio je da ni njegova zemlja niti EU ne mogu djelovati umjesto bh. građana, građanskog društva, medija i političkih lidera – da bi zemlja postala članica EU i NATO-a.

Govoreći o potrebi da zajedničkim dijalogom bh. lideri dovedu zemlju do cilja, često je u toku izlaganja pozivao na kompromis.

“Svi Bosanci i Hercegovci imaju zajednički evropski identitet i evropsku budućnost. Nema smisla gubiti vrijeme usko se fokusirajući na ograničene etničke interese koji ne vode ka Evropi i boljoj budućnosti za sve građene”, zaključio je.

Nakon rezimiranja godina protraćenih na beskorisne polemike između nekih bh. stranaka i lidera, te političkog ćorsokaka u koji je zemlja zapala zbog gubitka 11 ključnih mjeseci nakon izbora, u ambasadorovom izlaganju je ipak preovladao optimizam da lideri mogu zajednički djelovati na poduzimanju konkretnih koraka neophodnih za napredak zemlje ka EU.

“Poštujemo iskrene razlike u mišljenju. Ali postoji i jasan imperativ da se radi zajedno u korist svih, bez obzira na to da li se radi o formiranju vladajuće koalicije ili rješavanju reformskih pitanja neophodnih za napredak ka euroatlantskim integracijama”, izjavio je Moon.

Njegove slijedeće poruke su da su Sjedinjene Države ovdje i da će tu i ostati, kao i da je Daytonski sporazum nesavršen iako je donio mir, ali i da je njegova zemlja iskreni prijatelj Bosne i Hercegovini koji pokušava pomoći koliko može.

“Mi smo i dio budućnosti ove zemlje. Također smo i optimisti. Smatramo da su pozitivne promjene moguće. Pomoći ćemo i podržati promjene, ali najteži dio posla morate uraditi vi, građani BiH”, insistirao je Moon.

Želeći da s posjetiocima tribine podijeli, kako je rekao, vlastita razmišljanja o tome kako naša zemlja istinski može ići naprijed, Moon je naglasio da tri uslova koja je EU postavila našoj zemlji za kandidatski status mogu biti riješena ako svi ključni politički faktori odluče raditi zajedno.

To su pitanja ustavnih amandmana koji će se odnositi na provedbu odluke Sejdić-Finci, usvajanja zakona o državnoj pomoći i zakona o popisu stanovništva.

NATO je sljedeći zadatak, a BiH, kao i druge zemlje koje žele postati članice tog saveza, mora dokazati da može govoriti jednim glasom i da, kada preuzme obaveze prema Alijansi, kao što je slučaj s trenutnim partnerskim programom, zaista može i ispuniti te obaveze, poručio je.

Rješavanje pitanja vojne imovine je mali ali neophodan reformski korak ako se uporedi s onima koji će biti potrebni za punopravno članstvo. Ipak, ostvarenje ove reforme predstavljalo bi važan signal spremnosti BiH da krene prema punopravnom članstvu u NATO, a Sjedinjene Države ostaju posvećene tome da pomognu BiH na njenom putu ka NATO-u, poruka je američkog diplomate.

Govorio je i o posebnim nastojanjima da se poboljšaju ekonomske šanse za građane, koje bi bile oličene u boljoj poslovnoj klimi za investitore, naglasio je da BiH ima ogromne resurse za dalji razvoj energetskog sektora, turizma, prerade drveta i metala te određenih oblasti poljoprivrede.

U poglavlju Moonovog izlaganja o privatizaciji, rekao je da su neke američke kompanije izrazile interes za ulaganja, kao što je siguran da će to učiniti i kompanije drugih zemalja, ali da bi takve investicije uspjele, mora biti jasna opredijeljenost vlasti da privatizirane kompanije slobodno posluju.

Moraju se redvidirati troškovi administracije, vlasti treba da preusmjere svoju potrošnju na programe koji će istinski pokrenuti ekonomiju, što naročito znači da veći naglasak treba staviti na obrazovanje, obuku i programe prekvalifikacije i da više treba ulagati u rehabilitaciju mreže za prijenos struje, zaključio je.

“Bolno je gledati kako je spor napredak u gradnji koridora 5-c i drugih važnih puteva čak i kada se dobije novac od međunarodnih kreditnih institucija”, rekao je američki ambasador u BiH koji efikasnu borbu protiv korupcije i snažnu vladavinu prava također vidi kao neizbježan dio evropskih integracija.

Naglasio je i neophodnost promoviranja poduzetništva kao ključnog elementa dinamične ekonomije i zaključio da su najveća nada za poduzetnike u BiH ljudi koji su dosad imali relativno marginalne uloge u privredi – posebno mlade osobe i žene.

“Mi smo ohrabreni razgovorima i sastancima s predstavnicima bh. društva jer vidimo mnogo potencijala za inovacije i poduzetnišvo u ovim dvjema kategorijama stanovništva”, riječi su ambasadora Moona.

 

Fena/Informer.ba