Izdvojeno Politika Vijesti

Patrick Moon: Vrijeme je da se političari dogovore!

Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je danas u Sarajevu da politički lideri u BiH trebaju da postignu sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH na osnovu kompromisa i pokažu spremnost da služe građanima.

Već dugo vremena govorim da su građani BiH prošlog oktobra izabrali svoje lidere i čekaju već deset mjeseci da se formira vlast. Zaista razgovaramo i radimo s političkim liderima da bi smo ih naveli da sjednu da pregovaraju i postignu sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH. Oni zasta treba da zajedno rade i postignu sporazum na osnovu kompromisa i pokažu spremnost da služe građanima“- kazao je on

Ambasador Moon se nada da će se to dogoditi što prije. On smatra da je postignut određeni napredak na sastancima održanim krajem jula i početkom augusta i očekuje da će se ti sastanci nastaviti i napredak postići što prije.

To je njihova odgovornost prema građanima, a vlast se mora formirati prije svega zbog toga da bi se zemlja mogla kretati ka evropskim integracijama” -upozorio je Moon.

Upitan da li se u tom procesu konačnog formiranja vlasti na državnom nivou može očekivati jači angažman Vlade Sjedinjenih Država, ambasador Moon je kazao kako je američka vlada već bila snažno angažirana.

Osim što je on u čestim kontktima s političkim liderima u BiH, nekoliko visokih zvaničnika State Departmenta također se sastalo s njima.

U svakoj prilici, oni su ih istinski poticali na to da krenu naprijed, da rade zajedno i postignu kompromis”, izjavio je američki ambasador u BiH Patrick Moon.

 

Fena/Informer.ba