Region Vijesti

Patrijarh Irinej: Ako je izbor za EU Kosovo ili siromaštvo, biramo siromaštvo

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je Srbiji mjesto u EU, ali ne uz uslovljavanja i zahtjev da se odrekne Kosova.

Podržavamo i poštujemo želju i namjeru da uđemo u EU, jer nama je tamo zaista i mjesto. Hvala im na tom pozivu, ali ne na način na koji nas uslovljavaju. Dakle, ako treba da se odreknemo Kosova kako bi ušli u Evropu, hvala im, ali mi ćemo u tom slučaju ostati s našom sirotinjom da živimo kako znamo i umijemo“, rekao je patrijarh Irinej za list “Alo”.

Patrijarh Irinej čvrsto vjeruje da “neće uspjeti namjera Zapada i Albanaca da srpsku baštinu na Kosovu proglase kosovskom te da će Miloš Obilić, Stefan Nemanja, koje Albanci svojataju, ostati srpski“.

To je stara pjesma koja se čula i ranije. Ali im neće uspjeti, u to čvrsto vjerujem. Gračanica jeste i ostaće srpska, uostalom kao i mnoge druge srpske svetinje na Kosovu. Mogu oni da pokušavaju šta hoće. Kosovo i ličnosti koje se pominju su bile i ostat će srpske, a sve drugo je njihova propaganda. Ili pusta želja“, rekao je patrijarh Irinej.

On je Srbima na Kosovu poručio da budu jedinstveni i da se mirno bore za svoja prava, jer je to jedini način da ostanu i opstanu na tom području.

Sigurno da će našoj braći s Kosova biti teže. Ali i njima, iako su malobrojni, poručujem da budu jedinstveni, da se bore na miran način za svoja prava. To je jedini način da opstanu i ostanu na tim prostorima, na svojim vjekovnim ognjištima“, poručio je patrijarh Irinej.

 

Srna/Informer.ba