Politika Vijesti

PDP: Investiciono-razvojna banka RS-a pod snažnim pritiskom vlasti

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je ostavka direktora Investiciono-razvojne banke RS Milenka Pavlovića još jedna potvrda da ta institucija “nije nezavisna i samostalna u radu” te da je “pod snažnim pritiskom vlasti”.

Pavlović nije mogao izdržati nezapamćene pritiske u brojnim slučajevima, gdje je morao da potpisuje nerazumne odluke, poput kupovine obveznica Robne kuće ‘Boska’ u vrijednosti od 15 miliona KM. Očigledno, Pavlović podnošenjem ostavke pokušava da izbjegne sudbinu svog prethodnika, koji je završio u zatvoru”, stoji u današnjem saopćenju PDP-a

Nedavno objavljena SMS prepiska bivšeg direktora IRB-a Bojana Golića i tadašnjeg ministra finansija Aleksandra Džombića pokazuje, navodi PDP, kako je IRB “stavljena u funkciju samo nekoliko ljudi koji ličnim nalozima, ne uvažavajući kriterije, bahato dijele novac po vlastitom nahođenju”.

“Ako se Džombić tako ponašao kao ministar, može se pretpostaviti pod kakvim je brutalnim pritiskom bio direktor Pavlović u vrijeme kada je Džombić bio predsjednik Vlade RS-a“, zaključuje PDP.

Fena/Informer.ba