Politika Vijesti

PDP: Novca nema, situacija u RS-u sve teža

U Republici Srpskoj je veoma teška ekonomska situacija, o čemu svjedoči i namjera Vlade RS-a da izmijeni zakon o penzijskom osiguranju, te druge, da bi se osigurao novac, a na štetu radnika i privrede, ocijenio je danas potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Zoran Đerić

“Situacija će biti još teža, jer novca nema i dešavala se ono na što je PDP upozoravao”, rekao je Đerić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

PDP ne podržava, kako je rekao, Vladine prijedloge novih zakona o PIORS-a, socijalnoj zaštiti, pravima boraca, kao ni predloženi budžet i ekonomsku politiku za narednu godinu.

Da bi olakšali privredni ambijent u RS-u, poslanici PDP-a predložili su za narednu sjednicu Skupštine RS-a izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojima je definirano smanjenje stope poreza na dobit s propisanih 10 na devet posto i stope poreza na dobit malog poreznog obveznika s propisanih dva na jedan posto.

Ponovio je da će poslanici PDP-a u ponedjeljak pokušati da prikupe potrebne potpise za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine.

“Razlog za to je najnovija odluka Vlade kojom je izbrisala entitetsku liniju u Brčko Distriktu, iako je još na snazi skupštinska rezolucija u kojoj je navedeno da parlament ne prihvata nametnutu Arbitražnu odluku o spornom dijelu međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog”, rekao je Đerić.

Tu rezoluciju Skupština RS-a donijela je još 1999. godine, tvrdi Đerić, i nikada nije stavljena van snage, dok je Vladinom najnovijom odlukom “RS podijeljena na dva dijela”.

 

Fena/Informer.ba