Politika Vijesti

PDP: Osuda emisije ”60 minuta” na temu ”Krnja velika Srbija”

Partija demokratskog progresa (PDP) saopćila je u subotu kako najoštrije osuđuje emisiju “60 minuta“ o temi “Krnja velika Srbija“, emitovanu na Federalnoj televiziji, 9. januara, u povodu obilježavanja 20 godina Republike Srpske. 

Ova stranka navodi u saopćenju da “iz cijele emisije, od njenog početka do kraja, izvire ne samo govor mržnje, već zastrašujuća i krajnje opasna diskriminacija cjelokupnog srpskog naroda“. 

PDP smatra da se “ne radi o prilogu jednog novinara, već je sve to dio znatno ozbiljnijeg i veoma opasnog projekta čiji je cilj da satanizuje sve Srbe na prostoru Balkana i potpuno ih ukloni iz BiH“.

”Sam Dan Republike je povod, a suština je grubi i sveopšti napad na Srbe i njihovu ulogu u posljednjih 150 godina. Nije slučajno što taj period počinje slomom osmanlijskog perioda, koga u Sarajevu doživljavaju kao kraj zlatnog doba Balkana, kako osmanlijsku okupaciju nazva Ahmet Davatoglu, ministar vanjskih poslova Turske i očito politički mentor autora ove emisije”, tvrdi PDP.

Ta stranka iznosi stav kako su “poruke emisije opasnije, prljavije i sa negativnim posljedicama dalekosežnije od sličnih emisija na ovim prostorima pred posljednji rat“.

Zastrašujuća je poruka, kako dodaju, da su Srbi “genocidan narod od postanka do nestanka“ i ona predstavlja otvoren poziv na eliminaciju cjelokupnog srpskog naroda.

”Zbog toga smo veoma iznenađeni načinom reagovanja OHR-a, po kome OHR ne komentariše uređivačku politiku bilo kojeg medija”, navodi se u saopćenju.

Podsjećaju OHR da to nije tačno, jer je ova institucija prije nekoliko godina putem tzv. supervizora ne samo kontrolisala već i najdirektnije vodila uređivačku politiku tadašnje Srpske radio televizije.

PDP sumnja da zbog “izbjegavanja kritike ove emisije i dio pojedinaca iz OHR-a učestvuje u ovom opasnom projektu satanizacije Srba”. 

Upravo zbog toga, kako navode, nastojaće da u narednim danima o njihovom viđenju sadržaja emisije “Krnja velika Srbija“ obavjeste ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira.

PDP očekuje da se politička i intelektualna javnost Bošnjaka ogradi od ove emisije, jer će, kako navode, od njihove reakcije zavisiti dalje djelovanje političkih predstavnimka srpskog naroda po ovom pitanju.

 

Fena/Informer.ba