Politika Udarno Vijesti

PDP uzvratio Radojičiću kontraoptužbama

Partija demokratskog progresa (PDP) reagirala je danas na optužbe predsjednika Narodne skupštine RS-a i potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića, uzvrativši kontraoptužbama da je on napravio „nepopravljivu štetu RS-u“.

Ako je odluka Vlade RS-a, kojom se briše granica u Brčkom toliko dobra za RS, pitamo Radojičića zašto nije dozvolio održavanje sjednice na kojoj bi se takva odluka dodatno potvrdila odlukom Narodne skupštine RS-a, navodi PDP u saopćenju.

Smatraju da se Radojičić „pokazao kao sebičan čovjek i političar, koji je prodao interese RS-a za svoju afirmaciju u međunarodnoj zajednici, čime je postao Čeda Jovanović Republike Srpske“. 

Ovim potezom SNSD-a i skupštinske većine napravljena je, navodi PDP, „nepopravljiva šteta za RS i srpski narod i sa njim se pokazuje da će Radojičić i njegov SNSD učiniti sve, pa čak i ugroziti interese RS-a, samo da ostanu što duže na vlasti.

„Licemjerno je od Radojičića da prvo zakaže sjednicu Narodne skupštine dan uoči sjednice PIC-a, a onda druge proziva za pogrešno vrijeme zakazivanja sjednice. Da ima samo malo morala, Radojičića bi bilo sramota što druge optužuje za saradnju sa strancima, kada zna da je posljednjih sedmica molio ambasadore u BiH da traže od PDP-a da odustane od posebne sjednice“, navodi ova stranka.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić iznio je jučer teške optužbe na račun PDP-a, ustvrdivši da su mogli nanijeti veliku štetu RS-u zahtjevom da se na posebnoj sjednici parlamenta RS-a raspravlja o karti RS-a i Brčko Distrikta.

PDP je optužio da je jedna “neodgovorna partija, koja se budi s vremena na vrijeme, od izbora do izbora i vrlo teško se snalazi u opoziciji, pa stoga prave greške koje nanose štetu svima”.

Za koga radi PDP, ako ovo što su danas uradili nije u interesu RS-a?, upitao je Radojičić i dodao da vlast u RS-u “nema namjeru da provocira bilo koga i nada se da će međunarodna zajednica imati snage da završi superviziju u Brčkom”.

PDP je uz podršku još nekih opozicionih stranka tražio od Skupštine da se razmatra odluka Vlade RS-a, donesena krajem prošle godine, kojom je usvojila kartografsku osnovu administrativne karte RS-a i Brčko Distrikta, na kojoj se jasno vidi da se entitetska linija RS-a zaustavlja na mjestu dodira s Distriktom i ne prolazi kroz njega, kako je bilo na dosadašnjim kartama, pa granica RS-a unutar Brčko Distrikta i formalno više ne postoji.

Time je potvrđena Arbitražna odluka o Brčkom o tome da je Brčko Distrikt u zajedničkom vlasništvu dvaju entiteta.

Za PDP i još neke opozicione stranke odluka Vlade RS-a je međutim neprihvatljiva, jer tvrde da je time poništen raniji zaključak Skupštine i da je RS “podijeljena na dva dijela”.

 

Fena/Informer.ba