Politika Vijesti

PDP: Vlada RS-a sahranjuje banjalučku privredu

Predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP) optužili su danas aktuelnu vlast u Republici Srpskoj (RS) da radi na “sahranjivanju” banjalučke privrede.

Ilustrovali su to najnovijim primjerom u Fabrici alatnih mašina „Jelšingrada“, čije kapije su bile danima zatvorene za radnike, iako su se nadali da bi nakon što je to preduzeće po odluci Vlade prodato GP „Krajini“, situacija mogla da se promijeni.

„To je još jedno banjalučko preduzeće koje će ostati bez svoje djelatnosti, jer Vlada RS-a sistematski uništava privredu u Banjoj Luci“, naveo je potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović na današnjoj pres-konferenciji i podjsetio da više nema ni banjalučke Mljekare, Bruktone, Fabrike duvana…, što je nekorektna politika, kako kaže, aktuelne vlasti prema tom gradu.

Borenović je ukazao i da se koncept povećanja poreza i doprinosa, koji je uvela Vlada RS-a od početka godine, te „privilegija tajkunima i njihovih preduzećima“, pokazao pogubnim po RS.

Dobar dio preduzetnika otpušta radnike i zatvara preduzeća, dok, kako je rekao, pojedinci imaju sve privilegije.

U RS-u je zadnje tri godine pao i broj onih preduzeća koja plaćaju doprinose za oko 30 posto, te je zbog svega ovog potrebno preispitati mnoge aktivnosti Vlade RS-a, posebno oko priče o reviziji privatizacije, na kojoj je aktuelna vlast i dobila izbore.

 

Fena/Informer.ba