Politika Udarno Vijesti

PDP/SDS: Narod u RS-u mora reći SNSD-u – dosta je bilo

Narod u Republici Srpskoj mora reći aktuelnoj vlasti – dosta je bilo, smatraju predstavnici dviju najačih opozicionih stranaka u tom bh.entitetu, najavljujući zajednički rad da bi se teška ekonomska situacija u RS-u promijenila.

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Bosić i Mladen Ivanić ukazili su nakon sastanka u Banjoj Luci da aktuelna vlast nije u stanju da bilo šta promijeni, jer jedino što poduzima su sve veća zaduženja u koja uvlače RS.

SNSD vlast, ukazuje Bosić, nema odgovor na krizu koja je zahvatila sve segmente društva, od zapošljavanja, pa do stanja u javnim preduzećima, a samo u Željeznicama RS-a na snazi je obustava rada već 15 dan, što uništava ionako oslabljenu privredu u RS-u.

Budžetski novac vlast SNSD-a troši na neproduktivne stvari, investicije su godinama nezavršene, a ostala su i danas  nerealizirana obećanja data prije pet godina. I u tome je jedini kontinuitet ove i bivše vlasti”, kazao je Bosić nakon današnjeg razgovora s Ivanićem.

Aktuelnu vlast optužio je da uvlači RS u sve dublju krizu te ukazao da SDS već upozorava koje mjere i reforme se hitno moraju donijeti da taj bh.entitet ne bi došao u potpuno bezizlaznu situaciju.

RS nema ko da pomogne ni u slučaju ‘grčkog sindroma’ u smislu prezaduženosti, jer mi nismo članica Evropske unije”, dodao je lider SDS-a.

Predsjednik PDP-a je naglasio da “sadašnja osiona vlast sama neće otići s vlasti” te da je jedina varijanta da im narod kaže – dosta je bilo.

Uvjeren je da će SNSD-ovi predstavnici takvu poruku dobiti već i na lokalnim izborima, u oktobru naredne godine, iako će, tvrdi, “ovakva vlast pokušati da zadrži pozicije, vjerovatno kradući glasove kako su to činili i u prošlosti”.

Katastrofalnim i neodgovornim ponašanjem ocijenio je najave uzimanja novih kredita od vlasti RS-a i dodao da “dok god narod trpi, imat će ovakvu vlast”.

SDS i PDP imaju, kazao je Bosić, dosta podudarnih stavova kada je u pitanju situacija u BiH i kriza zbog neformiranja Vijeća ministara, ponovivši da je interes RS-a da se taj nivo državne vlasti što prije formira.

I Bosić i Ivanić tvrde da moguća zajednička saradnja na lokalnim izborima nije bila tema ovog sastanka.

 

Fena/Informer.ba