BiH Udarno Vijesti

Pedesetak građana podržalo globalne proteste u Banja Luci

Pedesetak građana, mahom mladih, okupljanjem u parku “Petar Kočić” u centru Banje Luke, danas je dalo podršku globalnim protestima kojima se diže glas protiv nepravedne dominacije jedan posto poslovne i političke elite, čije akcije utiču na 99 posto svih ostalih.

Na Facebook mreži postoje dvije inicijative: “Kad mogu siromašni u SAD-u, možemo i mi” i “Occupy Banjaluka“, kao podrška pokretu koji je ranije počeo proteste na američkom Wall Streetu.

Današnje okupljanje u banjalučkom parku okarakterizirano je kao spontano.

Desimir iz Banje Luke izašao je na protest i ističe da bez obzira na to koliko se ljudi okupilo, važno je da se i iz Banje Luke pošalje podrška globalnom protestu protiv korumpiranosti, pohlepe.

Ako američko društvo treba neku promjenu, mi sigurno trebamo i više“, smatra ovaj Banjalučanin, koji ističe da će se promjene sigurno dešavati, a “na nama je da im odredimo smjer“.

Došlo je vrijeme da svako od nas bude odgovoran građanin u demokratskim procesima i donošenju odluka, smatra i učesnik protesta u Banjoj Luci, španski državljanin, koji je podsjetio da su prvo u Španiji, 15. maja, a zatim i u SAD-u na Wall Streetu, 17. septembra, započeli ovi protesti.

“Revolucija je u svakom od nas, ali to nije rušenje, anarhija…, već potreba da mijenjamo sami sebe i želimo novi svijet“, kaže ovaj mladić.

Među mladim se pojavilo i nekoliko penzionera koji su i ovu priliku iskoristili da ukažu na težak položaj te najstarije populacije u RS-u, a bio je prisutan i potpredsjednik RS-a Emil Vlajki.

Kao što je i najavljeno, “nije bilo praznih govora i isticanja individualizma političke prirode”.

Nećemo se izboriti za bolji život stajanjem u parku, ali za početak ćemo shvatiti da nismo sami i da je počelo ono što nam decenijama govore da je nemoguće. Kad udružimo snage, onda ćemo ih fokusirati u smjeru koji mi zajedno izaberemo, a ne u smjeru koji je najmanje opasan po blagostanje nekolicine“, navode predstavnici “Occupy Banjaluka”.

Spontano okupljanje pristalica globalnog protesta u banjalučkom parku pratilo je, na određenoj udaljenosti i nekoliko pripadnika policije.

 

Fena/Informer.ba