Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Pedofili i silovatelji deportovani iz SAD-a u BiH

Prema podacima Registarske baze seksualnih prestupnika američkog Ministarstva pravde, nekoliko osuđenih silovatelja i pedofila slobodno se kreću našim regionom, nakon što su deportovani iz SAD.

Riječ je o osobama koje su, sudeći prema njihovim imenima, najvjerovatnije iz BiH, međutim vlasti u BiH nemaju podatke o tome da li je riječ o državljanima BiH i jesu li oni uopšte deportovani u BiH, iako je riječ o osobama osuđenim za najteža krivična djela.

Podaci SAD kažu da su ove osobe deportovane, a u Ministarstvu pravde BiH Dnevnom avazu su rekli da to ne mogu potvrditi, jer se u Ministarstvu i ne vodi detaljna evidencija o deportacijama, osim u slučaju ratnih zločinaca ili ako se to izričito zatraži. Međutim, ovom listu je rečeno da se, sudeći prema imenima, vjerovatno radi o državljanima BiH porijeklom iz okoline Cazina i Velike Kladuše.

Prema istraživanju “Dnevnog avaza”, na nacionalnoj listi seksualnih osuđenika u SAD nalazi se nekoliko takvih osoba porijeklom iz regiona. Među njima se najviše ističe izvjesni Amir Pajazetović /40/ alias Mehmeo, koji je u gradu Vaterlu, u saveznoj državi Ajdaho, osuđen po pet tačaka optužnice za seksualne delikte. On je, između ostalog, 2001. godine napao i pokušao silovati djevojčicu od 13 godina, a osuđen je i za “neprimjereno ponašanje” u prisustvu djece. Deportiran je 2003. godine i od tada mu se gubi svaki trag.

Na listi je i Miralem Kahrimanović, poznat pod nadimkom Max /27/, koji je 2004. godine u Ajovi pijan napao i pokušao silovati13-godišnjakinju. Osuđen je i deportovan 2005. godine. Isto je i s Jasminom Jonozovićom /34/, koji je 2004. godine deportovan zbog toga što ga je sud u Charlstonu, u državi Missuri, 2001. godine, osudio zbog napada i pokušaja silovanja maloljetnice.

Među njima je i Fikret Sabljaković /34/, koji, prema dostupnim podacima, još nije deportovan, ali je osuđen zbog napada i pokušaja silovanja punoljetne djevojke 2001. godine u gradu Vaterlu.

 

Srna/Informer.ba