Region Udarno Vijesti

Pelješki most: Radovi trebaju početi naredne sedmice, a nemaju ni za materijal!

Iako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor najavila da se naredne sedmice nastavljaju radovi na mostu Pelješac, investitor radova Hrvatske ceste imaju osigurano tek sto miliona kuna. Neslužbeno se doznaje da taj iznos nije dovoljan ni za materijal potreban za gradnju!

U most čija je vrijednost procijenjena na oko 320 miliona eura, odnosno 2,4 milijarde kuna, dosad je uloženo samo 58 miliona kuna, a radovi su otvarani već dva puta; 2005. i 2007. godine. Kada se tom iznosu pribroji i ovih stotinjak miliona kuna koje je Hrvatskim cestama (HC) kroz program građenja odobrila Vlada, ispada da u most još neće biti uloženo niti 10 posto vrijednosti potrebne za njegovu gradnju.

U Hrvatskim cestama se neslužbeno doznaje kako su dobili zadatak da osiguraju finansiranje mosta, iako je premijerka Kosor tvrdila da je u tom javnom poduzeću finansiranje već riješeno. Predsjednik uprave HC-a Josip Škorić sljedeće sedmice zato putuje u inostranstvo na pregovore s jednom bankom zbog kredita za gradnju mosta.

Tako se čini sasvim očitim da hrvatska premijerka ponovo oživljava zamrli projekt samo zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

 

Nrt.hr/Informer.ba