BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Penzioneri traže hitno povećanje penzija, mogući masovni protesti

Više od 50 odsto penzionera u Federaciji BiH (FBiH) živi u ekstremnom siromaštvu sa svega 1,5 KM dnevno, što je jedan od razloga zbog čega su Savezi penzionera/umirovljenika u FBiH uputili zahtjev nadležnima za hitno povećanje penzija.

Pismeni zahtjev za povećanje redovnih penzija za najmanje pet odsto i povećanje broja penzionera korisnika subvencija za električnu energiju, penzionerski savezi uputili su federalnoj vladi i menadžmentu Zavoda PIO FBiH.

“Na nadležnima je da nađu finansijsku konstrukciju, a mi mislimo da je moguće to postići”, rekao je predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika u FBiH Omer Omerefendić.

Prema njegovim riječima, ukoliko povećanja ne bude bilo, postoje ozbiljne prijetnje masovnim demonstracijama penzionera u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici, Goraždu, Bihaću i Travniku.

Penzioneri traže i reformu penzionog sistema, koja bi, između ostalog, obezbijedila da prosječna penzija u FBiH bude u visini 65 odsto prosječne plate, te da svi penzioneri koji su penzionisani sa 40 godina radnog staža budu izdvojeni u poseban stub osiguranja, piše “Oslobođenje”.

 

Informer.ba