BiH Izdvojeno Vijesti

Penzioneri u RS-u izlaze na ulice ako se ne usvoji zakon o doprinosima

Penzioneri u Republici Srpskoj izaći će na ulice ukoliko se uskoro ne usvoji novi zakon o doprinosima.

Tvrdi to ponovo predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj, ali ne precizira kada bi do tog vida protesta moglo doći.

Sporni zakon o doprinosima, u trećem čitanju, sredinom prošlog mjeseca većina članova Odbora za zdravstvo Narodne skupštine RS-a je oborila uoči tadašnje sjednice parlamenta, nezadovoljni činjenicom da je predviđeno smanjenje izdvajanja za Fond zdravstva RS-a.

Naime, Vlada RS-a je u novom, u odnosu na važeći Zakon o doprinosima, definirala povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje s 18 na 18,5 posto, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 12,5 na 12 posto.

Rakulj tvrdi da penzioneri nemaju puno izbora, jer se „otima od najsiromašnijeg dijela stanovništva“ i da se zakon mora usvojiti.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić ipak smatra da prije protesta ima mogućnosti da se nađe rješenje, te očekuje od Ministarstva finansija da predloži ovaj zakon na usvajanje parlamentarcima.

Izvršna vlast u RS-u priznala je ranije da je zakon predložen radi spašavanja od potpunog kolapsa Fonda PIORS-a.

Međutim, ako se usvoji ovaj zakon, Fond zdravstva RS-a primat će za oko 20 miliona KM manje sredstava na godišnjem nivou, usljed preraspodjele stopa.

Za taj fond umanjenje izdvajanja povećalo bi već značajne gubitke i dovelo zdravstveni sektor u potpuni kolaps.

Na ovaj zakon su primjedbe već ranije dali i poljoprivrednici, koji će morati plaćati obavezno penzijsko osiguranje od 114 maraka mjesečno.

 

Srna/Informer.ba