BiH Udarno Vijesti

Penzionisani vojnici protestuju pred centralom SDA

Penzionisani pripadnici Oružanih snaga BiH se od 8.00 sati okupljaju pred centralom Stranke demokratske akcije (SDA) u znak protesta što je na sastanku lidera stranaka u Sarajevu dogovoreno da budžet za 2011. godinu bude u visini privremenog finansiranja, što znači da nema sredstava za penzionisane pripadnike Oružanih snaga BiH.

“Tim dogovorom izigrani smo od predsjednika SDA Sulejmana Tihića koji je pristao na ustupke SNSD-u i SDS-u, koji su protiv zakona o demobilisanim borcima”, izjavio je Srni predstavnik penzionisanih pripadnika Oružanih snaga BiH Senad Hubijar, dodajući da današnje proteste niko nije organizovao, nego da su se ljudi samoinicijativno okupili.

On je istakao da ima informacije da bi u 11.00 sati trebalo da bude održana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i da će penzionsani pripadnici Oružanih snaga BiH doći pred zgradu zajedničkih institucija.

“Imamo ingformacije da će Predsjedništvo BiH do 11.00 sati dostaviti prijedlog budžeta za 2011. godine Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Hubijar.

Prema njegovim riječima, pred centralom SDA okupilo se oko nekoliko stotina osoba, a očekuje da će se okupiti oko 1.000.

On je naglasio da će od vlasti zavisiti kako će protesti biti završeni.

“Ako nas uvrste u budžet mi ćemo se mirno razići i neće biti nikakvih problema. U suprotnom, ne znam kako će reagovati pojedinci”, upozorio je Hubijar.

U Parlamentarnoj skupštini BiH jutros je potvrđeno da za 11.00 sati nije zakazana sjednica nijednog od domova Parlamentarne skupštine BiH, uz napomenu da nije isključeno da to bude učinjeno u toku dana.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je prošle godine izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili VRS, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

 

Srna/Informer.ba