Region Udarno Vijesti

Pet puta vraćali trudnicu, šesti put utvrdili smrt bebe!?

Milica Ždero izgubila je bebu prvog dana nove godine jer su ljekari novosadskog porodilišta „Betanija” čak pet puta odbijali da je prime iako joj je termin za porođaj prošao još 21. decembra prošle godine. Ovo je drugi slučaj smrti nerođene bebe u posljednja dva mjeseca u „Betaniji”

 Pored Milice koja je u devetom mjesecu izgubila bebu, u oktobru prošle godine je i Sanja Spasojević ostala bez dugoočekivanog djeteta, kada je nakon višednevnog odlaganja carskog reza ustanovljeno da nema otkucaja srca bebe.

Nov propust ljekara „Betanije” na svojoj koži osjetila je Milica Ždero. Nesretnoj ženi su na petom pregledu, 30. decembra, rekli da ima nešto manje plodove vode i da se beba blago uspavala, ali ni tada je nisu zadržali na odjeljenju. Milica kaže za Press da joj je tada doktorka Gordana Radeka, koja ju je i pregledala, na sve to opušteno rekla da će sve biti u redu i da ide kući. Samo dva dana kasnije ljekari su konstatovali da je beba mrtva.

Tužićemo ljekare

” Nepojmljivo mi je kao ženi, ali i medicinskom radniku, da stručnjaci procene kako nema potrebe da zadrže u bolnicu porodilju kojoj je prošao termin. Neverovatno je da doktorica Radeka u toku čak četiri kontrole ne utvrdi da nešto nije u redu, a najgore je da zbog nečije bahatosti, neznanja ili nezainteresovanosti izgubim bebu koju sam devet meseci bez problema i odgovorno nosila” – kroz suze priča Milica.

Ona dodaje i da je tužno što svi u državi spominju bijelu kugu, potrebu za povećanjem nataliteta i 2012. proglašavaju godinom beba, a „onda nemarom ubijaju decu”.

“Ko zna, možda bi bilo mesta, vremena i pažnje da sam nekom lekaru gurnula kovertu ispod stola. Ne želim da verujem u to, ali pitam se da li bi u tom slučaju moja beba sada bila živa” – ističe Milica.

Saša Stanković, nevjenčani suprug Milice Ždero

Njen nevjenčani suprug Saša Stanković i dalje je u šoku i razmišlja da podnese tužbu protiv porodilišta.

” U našem narodu postoji izreka „Bog dao, Bog uzeo”, a čini mi se da je u ovom slučaju Bog dao, a „Betanija” uzela. Zbog toga će neko morati da odgovara! Što je najgore, nismo jedini kojima se ovako nešto desilo. Saznao sam od medicinskih sestara da su poslednjih meseci bila još najmanje četiri ovakva slučaja” – kaže Stanković za Press i dodaje da mu je cilj da javnost upozori na to šta se radi u novosadskoj „Betaniji”.

Direktor: Primiću roditelje

V. d. direktora porodilišta Dragan Budakov izjavio je za Press da je spreman da primi roditelje, pregleda sa njima dokumentaciju i ispita okolnosti ove tragedije.

” Roditelji mogu da dođu u moju kancelariju svakoga dana pre podne. Dok ne vidim kompletnu dokumentaciju, ne mogu ništa da pričam “- kratko je rekao Budakov.

Spasojevići i dalje čekaju pravdu

Sanju i Branislava Spasojevića do sada niko od nadležnih iz „Betanije” nije pozvao, niti su dobili ikakvo obavještenje iz tužilaštva.

Branislav Spasojević

” Poslednja informacija koju imamo je da će se o našem slučaju raspravljati nakon praznika. Nikakvih drugih vesti nemamo, ali spremni smo da idemo do kraja i želim da oni koji su krivi za smrt naše bebe odgovaraju “- ogorčen je Branislav.

Spasojevići su 3. novembra podnijeli krivične prijave protiv četvoro ljekara iz porodilišta, bivše načelnice „Betanije” Aleksandre Novakov Mikić, dr. Tihomira Vejnovića, sadašnjeg upravnika Dragana Budakova i dr. Gabrijele Kečkeš.

 

Press/Informer.ba