Izdvojeno Politika Vijesti

Peter Sorensen: Bilo bi mudro da OHR i EUFOR ostanu u BiH

Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, rekao je da bi bilo mudro ostaviti mandate OHR-a i EUFOR-a u BiH.

On je u razgovoru na sastanku sa Zajedničkim odborom za evropske poslove u Parlamentu Irske krajem marta naglasio da je bitno raditi na odlučivanju o postojećim izvršnim mandatima i za OHR i za EUFOR.

Na isti način na koji smo usvojili ‘restriktivne mjere’ za BiH koje bi bile korištene u slučaju negativne situacije, možda je mudro ostaviti mandate OHR-a i EUFOR-a, bar neko vrijeme i dok se BiH ne integriše potpuno u plan za integracije u EU“, rekao je Sorensen tokom svog govora, pišu Nezavisne novine.

Andy McGuffy, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU, na pitanje da li je to zvaničan stav Delegacije EU u BiH da OHR i EUFOR treba da ostanu, kaže da su budućnost izvršnih mandata OHR-a i EUFOR-a pitanja za Savjet za implementaciju mira, odnosno zemlje članice EU.

Tokom razgovora sa irskim parlamentarcima, ambasador Sorensen je jednostavno spomenuo mogućnosti koje su pred tijelima koja donose odluke“, kazao je McGuffy.

Izjava Sorensena podijelila je političare u BiH. Dok u RS ističu da je njegova izjava u najmanju ruku čudna i da nema više niti jednog razloga za opstanak OHR-a, političari iz stranaka u FBiH ističu da je “vjerovatno to rekao sa razlogom”.

Branislav Borenović iz PDP-a i član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS kaže da ako iko treba da radi na zatvaranju Kancelarije visokog predstvanika u BiH, onda je to Sorensen tako da je njegova izjava u suprotnosti sa politikom koju treba da vodi.

Malo je čudna izjava, ako je mislio da će vrlo brzo doći do plana integrisanja onda je u redu. Možda on ima informacije da je postignuta saglasnost u vezi s planom integrisanja, ali ako plan integrisanja bude rađen onako kako se do sada radilo, onda nisam siguran da je izjava na mjestu“, kaže Borenović.

Takođe i Srđan Mazalica, član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine RS ispred SNSD-a, kaže da ga malo čudi stav Sorensena, koji treba da jača prisustvo EU u BiH sa što manje OHR-a.

Sve je to malo čudno. Ne znam kako i na koji način da ostane OHR, jedino ako Sorensen ne misli prenijeti dio svojih ovlaštenja na OHR, što je takođe neprihvatljivo. Uslovi za zatvaranje OHR-a su ispunjeni i stvarno me čude izjave Sorensena“, kazao je Mazalica.

S druge strane, Ramiz Salkić, član Glavnog odbora SDA, kaže da je Sorensen to rekao vjerovatno zato što postoje razlozi za tako nešto.

Slagali se mi sa tim ili ne očigledno je da BiH još treba prisustvo OHR-a i EUFOR-a. Oni koji misle da oni nisu potrebni ovdje i koji to stalno ističu samo produžavaju njihov mandat ovdje i uvjeravaju ih da su još potrebni. Situacija u BiH je takva da je njihovo prisustvo još potrebno“, kazao je Salkić.

Ako iko treba da radi na zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, onda je to Sorensen, kazao Borenović

“Ima naznaka da mi kao EU konačno počinjemo da shvatamo na pravi način. Sada kada Hrvatska postaje član EU naredne godine, a Crna Gora, Srbija i nadamo se, Makedonija uskoro započinju pregovore sa EU, postoji dokaz da proširenje kao proces funkcioniše i da članstvo u EU kao šargarepa još može da dovede do rezultata“, kazao je Sorensen u govoru pred Odborom za evropske poslove Paralmenta Irske.

Sorensen tokom svog govora ističe  da je jasno da novi saziv Vijeća ministara i čak i određeni napredak na planu za EU sami neće promijeniti dinamiku politike u BiH preko noći.

To će se desiti tek kada usadimo logiku EU u političku svakodnevicu. EU kao ‘šargarepa’ nije još potpuno vidljiva ljudima i samim tim ni političkim vođama”, kaže Sorensen.