Politika Vijesti

Peter Sorensen: Podrška građanima koji traže formiranje vlasti

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas da je međunarodna zajednica na strani građana kada traže da vlast bude formirana što prije, jer postoji veliki broj reformi koje moraju biti završene na svim nivoima.

Međunarodna zajednica želi da vidi da vlasti BiH napreduju na evropskom putu i da međunarodni predstavnici u tome imaju partnere – rekao je Sorensen na konferenciji za novinare u Sarajevu povodom prezentacije rezultata inicijative “Građani za Evropu” radi jačanja dalje saradnje civilnog društva i donosilaca odluka u BiH u kontekstu EU integracija.

Mi smo uz građane BiH koji pozivaju političare da BiH daju ono što ona zaslužuje. Ko god sjedio u Savjetu ministara BiH ili bude sjedio mora imati obavezu da sarađuje sa nama i napreduje na evropskom putu” – izjavio je Sorensen.

Prema njegovim riječima, međunarodna tajednica spremna je da pomogne, ali želi da vidi konkretne napore i rad domaćih vlasti.

On je naglasio da cjelokupan paket potreban za aplikaciju za kandidatski status za članstvo u EU mora da bude završen do kraja godine da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao da stupi na snagu.