Izdvojeno Politika Vijesti

Peter Sorensen: Svih 27 članica u perspektivi vidi BiH u EU

Svih 27 zemalja članica Evropske unije (EU) u perspektivi vidi Bosnu i Hercegovinu u ovoj zajednici, kazao je danas na redovnoj sesiji Asocijacije “Krug 99” šef Delegacije EU-a u BiH i specijalni izaslanik EU-a za BiH Peter Sorensen kao odgovor na sumnje da je EU umoran od proširenja, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan.

Sorensen je, govoreći o temi “Kako učiniti da 2012. bude EU godina za BiH?”, istakao da je u potpunosti saglasan s konstatacijom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom da je moguće 2012. učiniti godinom evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu.

“Mi u EU-u vjerujemo da je Bosna i Hercegovina evropska zemlja. Vjerujete li vi u to? Pred bosanskohercegovačkim političarima je mnogo posla koji može biti obavljen. BiH nije jedina zemlja s kompliciranim ustavnim uređenjem. Ono što je bitno jest unutrašnji dogovor, a vjerujem da je BiH na dobrom putu da ga i postigne”, rekao je Sorensen.

U toku obraćanja intelektualcima okupljenim u Asocijaciji  Sorensen je kazao da je uvjeren kako su se građani BiH odavno opredijelili za članstvo u EU-u. Iznio je rezultate pojedinih anketa koji ukazuju na to da više od 70 posto građana ulazak u EU smatra dobrim za državu i sebe.

“Ovo bi trebao biti motivirajući podatak za političare ove zemlje”
, dodao je.

BiH, istakao je, može mnogo ponuditi EU-u: ljepote zemlje, sposobnost ljudi, bogatstvo kultura, potencijal resursa.

“S druge strane, EU zemljama članicama osigurava mir, stabilnost, pravdu, prosperitet i sigurnost”,
kazao je Sorensen.

Ponovio je stav EU-a da je partner u pregovorima za članstvo u EU-u uvijek država Bosna i Hercegovina.

“Samo država Bosna i Hercegovina može ući u EU. Podvlačim još jednom: EU u potpunosti podržava integritet, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine”, rekao je Sorensen.

 

Fena/Informer.ba