Politika Udarno Vijesti

Peter Sorensen: Ustavni sud BiH uživa punu podršku Evropske unije

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, šef Pravne službe Delegacije EU u BiH Henrik Villadsen i pravni savjetnik Lucio Sarandrea posjetili su danas Ustavni sud Bosne i Hercegovine. 

Delegaciju su primili predsjednik Ustavnog suda BiH prof. dr. Miodrag Simović, generalni sekretar Zdravko Đuričić i šef Kabineta predsjednika Nedim Ademović.

Predsjednik Simović je upoznao delegaciju o funkcioniranju, radu i pozitivnim rezultatima Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u prošloj godini, ali i s tehničkim i finansijskim problemima s kojima se ovaj sud susretao u minulom periodu.

Također, raspravljalo se i o problemima s kojima se pravosuđe Bosne i Hercegovine susreće na evropskom putu.

Predsjednik Simović je naglasio da je stručna i profesionalna saradnja Evropske unije i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bitna i neophodna karika za uspješne integrativne procese.

Obostrano je ukazano na značaj implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić/Finci” za Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Sorensen je rekao da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovni element ustavnog okvira zemlje te da uživa punu podršku Evropske unije u njegovom zadatku da podrži poštovanje Ustava i osigura da građani uživaju sva prava.

“Danas sam imao priliku da čujem o trenutnom radu Suda i mogu da pohvalim posvećenost predsjednika Simovića, sudija i osoblja. Da bi se još više približila Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina mora nastaviti da razvija nepristran, efikasan i nezavisan pravosudni sistem i pozdravljam predanost Ustavnog suda tom cilju“, rekao je Sorensen, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

 

Fena/Informer.ba