Politika Udarno Vijesti

Petritsch: Izmjeniti Washingtonski sporazum

Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch pozvao je na promjenu Washingtonskog sporazuma kako bi se Federacija BiH po unutrašnjem uređenju približila Republici Srpskoj i istovremeno poboljšao politički položaj Hrvata.

Petritsch ističe da je kriza u BiH uznapredovala i da prijeti daljom eskalacijom zbog čega predlaže preduzimanje akcije međunarodne zajednice i domaćih institucija.

Prije svega treba preraditi Washingtonski sporazum iz 1994. godine kojim je uspostavljena FBiH”, navodi Petritsch i dodaje da je potrebno ukinuti kantone i reorganizovati FBiH, prenosi “Večernji list”.

Prema njegovim riječima, ove izmjene bi trebale zadovoljiti zahtjeve Hrvata u BiH, a da se uopšte ne postavlja pitanje o stvaranju trećeg entiteta.

Radi se o zaokretu kako bi se vratili na pravi smjer, te stabilizovali odnos snaga s drugim političkim entitetom – Republikom Srpskom“, naveo je Petritsch u izvještaju kojeg je izradio zajedno sa predstavnikom Centra za evropske integracione strategije Christophe Soliozom.

U izvještaju, koji je objavio Fond “Otvoreno društvo”, Petritsch predlaže da OHR nastavi da radi u svom pravcu, ali da se provedu određene promjene.

Petritsch zagovara i jačanje EUSR-a u BiH i “pregled Dejtonskog sporazuma, kao i njegove izmjene“, ističući da na to više ne treba gledati kao na “Pandorinu kutiju”.

 

Informer.ba