Izdvojeno Politika Vijesti

Philip Reeker: Sramota je što BiH nema vlast

Sramotno je što BiH još nema uspostavljenu vlast, ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker, uoči predstojeće posjete BiH.

“Prošlo je 14 mjeseci otkada su građani izašli na birališta i izabrali predstavnike koji nisu obavili svoj posao. Oni nisu sjeli i formirali osnovnu strukturu vlasti – Vijeće ministara. To je, zaista, nešto što je sramotno”, rekao je Reeker i najavio da u Sarajevo ponovo dolazi 13. decembra, na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da američka administracija ne razmišlja o organizovanju nekakvog “Dejtona dva” i istakao da iz ove dejtonske strukture treba izvući najbolje, uz naglasak na orjentisanost ka ekonomiji i investicijama kao što je koridor 5c, koji bi svima bio od koristi.

Odgovarajući na pitanje može li se od vlade SAD očekivati dodatni angažman u vezi sa ubrzanjem procesa formiranja Savjeta ministara BiH, Reeker je naveo da su SAD uključene u proces, obrazloživši da na terenu imaju ambsadora Patricka Moona, koji radi veoma blisko sa specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom i međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom.

On je dodao da su oni urgirali kod lidera da ispune svoju odgovornost. “To je u njihovom interesu kao lidera i političara, ali i u interesu naroda”, izjavio je Reeker za “Dnevni avaz”.

Riker je podsjetio na obavezu usvajanja zakona koji bi pomogli da BiH ispuni zahtjeve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. On je naglasio da treba dovršiti dogovore o vojnoj imovini da bi se krenulo naprijed ka Akcionom planu za članstvo u NATO-u.

“To su ključne stvari koje bi pomogle BiH da se uhvati u koštac sa pravim izazovima 21. vijeka, kao što su investicije i promocija preduzetništva, da bi bili u stanju da iskoriste svoj pravi resurs, a to su ljudi. Ti ljudi zaslužuju da imaju političke lidere koji će biti u stanju da formiraju vladu i da radu zajedno i krenu naprijed“, smatra Reeker.

 

Srna/Informer.ba