Region Udarno Vijesti

”Pijani tramvaj” – Protest u Beogradu zbog zabrane prevoza pijanim osobama

Grupa “Beograđani protiv prohibicije” održat će danas protestnu vožnju tramvajem, povodom odluke gradskih vlasti Beograda prema kojoj je osobama pod dejstvom alkohola zabranjena vožnja javnim prevozom.

Protest je simbolično nazvan “Pijani tramvaj”, ali organizatori ističu da im nije u planu da prave nerede ili uznemiravaju građane.

Učesnici će napraviti jedan krug najvjerovantije u tramvaju na liniji sedam, a, kako kažu, u tramvaju će “popiti i po pivo, ali neće nikome smetati već se samo boriti za svoja prava“.

Ako počnu da nam pišu kazne to neće biti po Ustavu, što planiramo i da im kažemo. Zaista nije u redu da ako popijete koju čašicu ne smete ni na ulicu ni u prevoz, već eventulano samo u taksi, pod uslovom da imate novca i da vas vozač primi“, kažu u grupi “Beograđani protiv prohibicije”.

Ideja je da se, kako kažu organizatori, samo skrene pažnja na pravo na slobodan izbor koje gradska vlast uvođenjem raznih zabrana praktično ukida bez pitanja građana.

Vožnja će početi u 18.30 kod Vukovog spomenika, a dolazak je posredstvom “Facebooka” potvrdilo oko 500 ljudi.

Poslije vožnje okupljeni će se uputiti na 14. po redu protest protiv zabrane prodaje alkohola u prodavnicama poslije 22.00 sata, koji je zakazan za 21.00 sat na platou kod Filozofskog fakulteta.

Predviđene kazne za one koji se u alkoholisanom stanju voze javnim prevozom iznose od 15.000 do 30.000 dinara /150 do 300 eura/, iste kao i za pješake koji pijani na bilo koji način ometaju saobraćaj.

Do 5.000 dinara /50 eura/ će plaćati taksisti i svi drugi vozači kojima je suvozač “pod gasom”.

Srna/Informer.ba