BiH Udarno Vijesti

Pismo osuđenog generala VRS Novaka Đukića: Nisam kriv za stradanje nevinih u Tuzli

Od hapšenja i utamničenja do danas sam nedužan prošao tešku golgotu. Pet godina svakodnevno mi pojedinci i institucije obećavaju da će mi se pružiti adekvatna pravna i svaka druga pomoć, ali bez konkretne aktivnosti i nevjerovatno je da se jedna društvena zajednica tako neodgovorno ponaša prema nevinom čovjeku.

Naveo je ovo general Novak Đukić u pismu upućenom “Glasu Srpske” iz KPZ Foča, gdje izdržava kaznu od 25 godina zatvora na koju je osuđen zbog ratnog zločina počinjenog 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji.

General Đukić navodi da zbog namještenog sudskog procesa nevin robija već pet godina, a da Tužilaštvo i Sud BiH ne žele da pokrenu istragu, iako on posjeduje nove dokaze.

On dodaje da zna da je roditeljima i rodbini nastradalih na Tuzlanskoj kapiji najteže i da njegovo pojavljivanje u javnosti dira njihova osjećanja, ali da se nada da će ga pravilno razumjeti, jer on nije ubica njihove djece.

Kao odgovoran čovjek činim i činiću sve dok ne dođem do odgovora na to kako su nevina djeca stradala i ko je stvarni krivac. Ono što je zaključio Sud BiH nije istina. Oni nisu stradali od granate, nego od podmetnute eksplozivne naprave. Nikog ne molim da me oslobodi iz zatvora, nego pravnu pomoć kako bi se pronašli krivci. U praksi sam suočen s tim da pojedinci čine sve da istina ne izađe na vidjelo – navodi Đukić, dodajući da se Sud BiH boji istine.

Zato se ne dozvoljava svjedoku u “predmetu Franc Kos” da iznese svoja saznanja o dešavanjima na Tuzlanskoj kapiji. I bez toga Tužilaštvo i Sud BiH imaju dovoljno saznanja o tome, ali ne sprovode istragu. Raspolažem saznanjima i dokazima i spreman sam da ih ustupim Tužilaštvu – navodi Đukić.

Ističe da je Sud donio presudu bez ijednog dokaza, te da ne može da vjeruje da postoji potpuna indolentnost prema njegovom slučaju, prema istini.

U ime roditelja i rodbine stradale djece na Tuzlanskoj kapiji, u ime moje porodice i svog naroda, tražim potpunu istinu o događajima na Tuzlanskoj kapiji. Zar je sramota što tražim istinu i što znam da ja nisam krivac za pogibiju ljudi na Tuzlanskoj kapiji – napisao je Đukić.

Apelaciono vijeće Suda BiH u septembru 2010. godine potvrdilo je prvostepenu presudu i pravosnažno osudilo generala VRS Novaka Đukića na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli.

U presudi je navedeno da je Đukić kao komandant Taktičke grupe “Ozren” naredio gađanje Tuzle artiljerijskim projektilima 25. maja 1995. godine, kad je jedna granata od 130 milimetara ubila 71 i ranila više od 150 ljudi.
Skupština

General Đukić zahtijeva i da se Narodna skupština RS odredi prema pravdi i istini, jer je jasno da Tužilaštvo i Sud BiH znaju, ali kriju istinu o tome šta se zaista desilo na Tuzlanskoj kapiji.

Nezavisne/Informer.ba