Svijet Udarno Vijesti

Pistorius pušten uz kauciju, čeka suđenje na slobodi

Sudija Desmond Nair je odobrio puštanje uz kauciju za Oscara Pistoriusa, olimpijca optuženog za ubistvo svoje djevojke Reevea Steenkamp. Nair je rekao kako se u slučaju Pistorius vodio dokazima koje je imao, te da je na osnovu njih dozvolio puštanje Pistoriusa uz kauciju, dok on bude čekao suđenje za ubistvo. Pistorius će na račun kaucije morati uplatiti 73.823 funti ili 82 323 Eura, piše Federalna.ba

Sudija Nair izjavio je da elektronski mediji izazivaju određene poteškoće u odvijanju procesa i ometaju principe “otvorene pravde”. Televizija može iskriviti precepciju javnosti o slučaju koji se vodi pred sudom, kazao je sudija Nair i dodao da je to naročito izraženo prilikom obrade vijesti za kratke tv formate. Budući da je, kako kaže, i sam svjedočio nasrtljivosti kamera i foto aparata u sudnici koje su ometale tuženog u izvršavanju obaveza prema sudu, sudija Nair je u konačnici višednevnog saslušanja, isključio tv medije i dozvolio samo radijski prijenos zaključka saslušanja.

Izricanju je prethodila lekcija o historiji južnoafričkog prava i slučajeva u kojima se odobravala kaucija i odbrana sa slobode, nakon čega je uslijedila petominutna pauza iz nepoznatih razloga.

Nakon povratka, sudija Desmond Nair je diskutovao da li je ispravno da Oscar Pistorius ostane u zatvoru u policijskoj stanici, ili da bude prevezen u lokalni zatvor kao što je to slučaj u normalnim okolnostima. Sudija je rekao da je važno za Pistoriusa da se konsultuje sa svojim advokatom.

“Vanredne okolnosti” omogućavaju kauciju

Također, sudija Nair je rekao da obično zatvorenici osumnjičeni za ubistvo budu zadržani u zatvoru, međutim da postoje “vanredne okolnosti” koje omogućavaju kauciju. To opravdava prenatrpanošću južnoafričkih zatvora.

Kaucija u Južnoj Africi može biti dozvoljena samo ako je ubijeđen kako će se optuženi ponašati po tri kriterija – da neće pobjeći iz nadležnosti, neće pokušati zastrašiti svjedoke, i ako se utvrdi da nije opasna osoba po sebe i ostale.

Pistorius je rekao kako je spreman da preda svoj pasoš kako bi uvjerio sudiju da ne postoji mogućnost da on pobjegne iz države ukoliko mu dozvole kauciju.

Verzija koju je Pistorius iznio je ta da su on i djevojka zajedno bili u krevetu i kako je on izašao na balkon. U međuvremenu je djevojka otišla u toalet, a da Pistorious to nije vidio. Kada je čuo buku u pozadini Pistorius se vratio u sobu i pomislio da su provalnici, budući da je već imao problema sa njima, te da nije bio u mogućnosti da vidi dobro jer je bio mrak.

Nakon što je Nair pročitao Pistoriusovu verziju događaja, južnoafrički paraolimpijac je sageo glavu i počeo plakati.

Opet se rasplakao

Tužioci su tražili da se Pistorius zadrži u pritvoru, zbog mogućnosti da on pobjegne. Ubistvo se desilo na Valentinovo, kada je Pistorius pištoljem ubio svoju vjerenicu. Postoji verzija priče da se Pistorious navodno svađao sa djevojkom prije nego je ubijena, te da čak postoje svjedoci koji su ih čuli u burnoj raspravi, što je policiju dovelo do mišljenja da se djevojka možda sakrila u toaletu. Policija je potvrdila kako nema znakova nasilja na tjelo ubijene djevojke prije nego je upucana.

Sudija Nair se zatim zapitao zašto Pistorius nije upitao ko je u toaletu prije nego što je pucao, i zar nije bilo nelogično da se provalnik krije u stanu. Također postavlja pitanje zašto se Pistorius nije zapitao gdje se njegova djevojka nalazila u tom trenutku, ako je mislio da se provalnik nalazi u kući.

Sudija Nair u svom govoru je rekao kako je detektiv Hilton Botha, koji je bio zadužen za ovaj slučaj, napravio veliki broj grešaka u samom početku istrage, prvenstveno misleći na to da je izjavio kako je testosteron pronađen u Pistoriusovoj sobi, da bi se kasnije ispostavilo kako je to bio biljni lijek. Ocijenio je Bothov rad “očajnim“.

Ubistvo manekenke Reeve Steenkamp se desilo 14. februara u jutarnjim satima u kući gdje je živjela sa svojim momkom, Oscarom Pistorousom. Reeva Steenkamp je na svom tijelu imala četiri rane od vatrenog oružja, a osim toga, postojala je rupa od metka u farmericama ubijene.

Nakon donošenja odluke, sud se povukao gdje je razmatrao visinu kaucije, koja je kasnije određena u iznosu od 72.000 funti.

Informer.ba