Politika Udarno Vijesti

Plaće poslanika u RS-u oko 3.000 KM, plus ostali prihodi

Primanja jednog profesionalnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) se kreću u prosjeku oko 2.800 KM, poslanici koji nisu profesionalizirali za svoj mandat primaju 1.912,50 KM, a najviša primanja ostvaruje predsjednik entitetskog parlamenta i to 3.800 KM. 

Zamjenici prvog čovjeka parlamenta imaju zarade od 3.450 KM.

Međutim, te plaće su značajno veće kada se na njih pridodaju minuli rad, dnevnice za službena putovanja, preraspodjela sredstava koja dobijaju poslanički klubovi i još neke prinadležnosti koje ostvaruju poslanici.

Iz CCI-a naglašavaju da i šefovi poslaničkih klubova imaju plaće veće od svojih kolega poslanika i iznose 3.000 KM.

Za šefovima poslaničkih klubova, ništa ne zaostaju ni predsjednici odbora i komisija u sklopu Narodne skupštine RS-a, tako da svi predsjednici odbora i komisija primaju dodatnih 268 KM za obavljanje svojih aktivnosti ili gotovo cjelokupan iznos koji prima radnik na „minimalcu“. Članovi odbora i komisija nemaju dodatnu zaradu za obavljanje svojih poslova.

Neki od predsjednika odbora su ujedno i šefovi poslaničkih klubova, tako da su njihove zarade na mjesečnom nivou značajno veće u odnosu na „obične“ poslanike.

Odlukom Administrativne komisije NSRS, poslanici od 2008. ne dobijaju dnevnice za prisustvo sjednicama parlamenta.

U odnosu na prethodni saziv NSRS u ovom je zabilježeno da je 16 posto veći broj profesionalnih poslanika, tačnije u odnosu na prethodni saziv, kada je bilo 53 poslanika koji su profesionalizovali svoj mandat, sada je taj broj 65.

Od 37 poslanika SNSD-a njih 13 je profesionalizovalo svoj mandat, zatim iz SDS-a troje poslanika nije profesionalizovalo svoj mandat, profesionalni poslanici su i poslanici iz DNS-a izuzev jednog, svi poslanici SDA i SDPBiH su “profesionalci”, tu su poslanici SP i PUP RS, gdje su tri poslanika “profesionalci”, profesionalni poslanici su i poslanici iz DP – Dragan Čavić, svi poslanici PDP-a, poslanik SRSRS i samostalna poslanica Slavica Jovanović.

U devet mjeseci osam poslanika nije postavljalo nijedno poslaničko pitanje tokom sjednica Narodne skupštine i gotovo svi su iz SNSD-a.

To su poslanici: Gavrilo Bobar (SNSD), Veljko Marić (SNSD), Željko Mirjanić (SNSD), Snježana Božić (SDS), Milenko Pađen (SNSD), Svetozar Jovanović (SNSD) Nenad Kesić (SNSD) i Igor Radojičić (SNSD).

“Od navedenih osam poslanika potpuno je jasno da iz svoje perspektive održavanja reda na sjednicama, praćenje poštivanja Poslovnika o radu NSRS, aktivnog učešća u radu sjednice u svim tačkama dnevnog reda, neobjektivno bi bilo reći da su predsjednik NSRS Igor Radojičić i potpredsjednica NSRS Snježana Božić napravili propust kroz neučestvovanje u ovoj tački dnevnog reda, jer upravo oni rukovode sjednicama, pa tako i ‘aktuelnim satom’. Također, poslanik Nenad Kesić je veoma aktivan u radu NSRS i kroz svoje diskusije i replike on često i postavlja pitanja Vladi RS-a, ne u onom obliku kako je to predviđeno ovom tačkom dnevnog reda, ali se ne može govoriti o nekakvom neaktivnom pristupu u radu. Šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić je kontinuirano u ovom procesu i animira poslanike svoga Kluba da postavljaju pitanja, u svim drugim segmentima direktno daje doprinos radu”, navodi CCI.

Fena/Informer.ba