BiH Vijesti

Plagijat Fuada Saltage u sjeni seks-afere profesora

Plagijatorstvo Fuada Saltage akademska i univerzitetska zajednica još nisu zvanično osudile, iako Etički kodeks Sarajevskog univerziteta u članu 19. izričito kaže: “Neprihvatljivo je kršenje normi i vrijednosti intelektualnog poštenja. Svaki oblik plagiranja radova i ideja smatraće se neposrednom povredom ovog etičkog kodeksa“.

U epilogu seks-afere, sa glavnim akterima profesorima Pravnog fakulteta u Sarajevu Bajrom Golićem, Zdravkom Lučićem i Sanjinom Omanovićem, kojima su, kao što je poznato, izreknute suspenzije od učešća u nastavi, skoro pa je zaboravljena afera nekadašnjeg dekana Prava, plagijatora Fuada Saltage.

Podsjećamo, Oslobođenje je svojevremeno argumentovano pisalo o plagijatorstvu tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Fuada Saltage, koji je doslovno prepisao autorizovanu skriptu predavanja profesora Nikole Viskovića iz Splita i pod nazivom “Metodologija pravnih i društvenih nauka” prodavao je studentima za 40 KM.

Javni ukor

Nakon brojnih tekstova o njegovom plagijatorstvu, ali i o nezakonito sagrađenoj višespratnoj vili u sarajevskom naselju Nahorevo, Saltaga je prije dvije godine podnio ostavku na mjesto dekana. Nakon toga, nastavio je neometano raditi na Pravnom fakultetu.
Istina, Etički komitet, a potom i Senat Univerziteta u Sarajevu, u svojoj su posljednjoj odluci, skupa sa Golićem, Lučićem i Omanovićem, tretirali i Saltagu, te mu izrekli javni ukor, ali samo zbog toga što kao dekan nije reagovao na nemoralne i nezakonite radnje trojice profesora Pravnog fakulteta.

Plagijatorstvo Fuada Saltage akademska i univerzitetska zajednica još nisu zvanično osudile, iako Etički kodeks Sarajevskog univerziteta u članu 19. izričito kaže “Neprihvatljivo je kršenje normi i vrijednosti intelektualnog poštenja. Svaki oblik plagiranja radova i ideja smatraće se neposrednom povredom ovog etičkog kodeksa.”

Svi članovi/članice akademske zajednice koji sudjeluju u naučnoistraživačkom i nastavnom radu moraju jamčiti izvornost svojih objavljenih radova, te tačnost i poštenje u prezentaciji i navođenju informacija. Od članova/članica akademske zajednice se traži da navedu kao autore samo one učesnike koji su intelektualno učestvovali u procesu nastajanja naučnog rada. Ne odobrava se i smatra se neetičnim svako krivotvorenje i preuzimanje radova drugih, bez njihova znanja ili odobrenja. Nedopustivim se smatra krivotvorenje ili pogrešno tumačenje akademskih dostignuća. Univerzitet je obavezan jednako tretirati i štititi pravo na intelektualno vlasništvo nad prikupljenim podacima svih članova/članica akademske zajednice, stoji u članu 19. Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu.

Senat na posljednjem zasjedanju nije govorio o Saltagi i njegovom plagijatorstvu, potvrdio nam je jedan član tog tijela, čiji identitet nećemo otkriti.

No, Etički komitet, i to u starom, pretposljednjem sazivu, jeste raspravljao o Saltagi i plagiranoj knjizi. Potvrdio nam je to prof. Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka, koji je bio član tog saziva Etičkog komiteta.
On je za Oslobođenje ispričao kako je, usprkos unutrašnjim nesuglasicama, predmet Fuada Saltage kao plagijatora, iznesen na raspravu u Etički komitet. Mujkić je pojasnio da su neki konzervativniji članovi Etičkog komiteta smatrali da bi se o slučaju Saltage moglo raspravljati samo na osnovu prijave.

Moje lično stajalište je bilo da je to nepošteno kršenje i da prijava nije potrebna. U to je doba, sjetit ćete se, ministar Safet Kešo poslao jedno pismo u kojem je zamolio da se to istraži i da se o tome izjasnimo i mi smo to iskoristili kao prijavu. Onda je Pravnom fakultetu, pošto je on bio izdavač knjige, upućen zahtjev da se očituje o svemu. To je bila naša zadnja sjednica i ne znam šta je dalje bilo, govori prof. Mujkić, dodajući da je slučaj plagijatorstva Fuada Saltage nepravedno u sjeni seks-afere, od koje, možda, ima i veći značaj, piše Oslobođenje.

 

Informer.ba