BiH Udarno Vijesti

Planinarski pohod ”Grebak – put života 2011.”

Sa željom da se dostojno obilježe herojstva, patnje, stradanja ali i podvizi naroda Gornjeg Podrinja koji su prolazeći bespućima Kacelja i Grepka utrli put života, Bošnjačko planinarsko društvo „Goražde-Maglić“ u subotu je organizovalo tradicionalni ljetni planinarski pohod “Grebak-put života“.

Kako je Feni kazao predsjednik BPD “Goražde-Maglić“ Zajko Šovšić, ljetni pohod organizuje se po 15-i put a sve u namjeri da se ne zaboravi značaj Grepka.

”Organizacijom ljetnog ali i zimskog planinarskog pohoda svake godine nastojimo evocirati uspomene na Grebak koji je za ovdašnje stanovnike u opkoljenom Goraždu značio jedini put spasa. To dugujemo posebno onima koji su ovaj put trasirali svojom krvlju i mnogobrojnih koji su za nekoliko kilograma životnih namirnica na tom putu ostavili svoje živote”, kazao je Šovšić.

Po njegovim riječima ovaj pohod s razlogom se nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma iz OO rata 1992.-1995.godina s obzirom da se svim učesnicima pohoda koji su i ove godine stigli iz različitih krajeva BIH, nastoji ukazati na značaj Grepka koji je predstavljao jedinu vezu s ostatkom slobodne teritorije BiH.

”I ove godine u pohodu učestvuju planinari ali i drugi građani iz Kaknja, Gornjeg Vakufa, Zenice, Sarajeva, Hadžića i drugih gradova. Drago nam je da su i oni prepoznali značaj ovog pohoda’‘,  kazao je Šovšić.

Ispraćaj učesnika pohoda priređen je u subotu ispred centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima“ gdje je odata počast svim poginulim braniocima ovog područja.

Goraždanski planinari nisu zaboravili ni svog prerano preminulog predsjednika Nedima Pilava – Jogija te su upriličili i obilazak njegovog mezara.

U pratnji članova Moto kluba Goražde potom su krenuli prema Grepku odakle će u znatno lakšim uslovima u odnosu na one ratne, tokom dana u trajanju od osam sati prepješačiti dionicu Grebak-Zbič-Račići-Haldno brdo-Kacelj-Ruda Glava gdje će večeras u Sportsko-rekreativnom centru „Nedim Pilav-Jogi“ biti priređeno i prigodno druženje.

 

Fena/Informer.ba