BiH Izdvojeno Vijesti

U planu uvođenje pravoslavne vjeronauke kao obavezan predmet u srednjim školama u RS-u

Uvođenje pravoslavne vjeronauke, kao obaveznog predmeta u srednjim školama u RS, je u planu, potvrdio je juče Slavoljub Lukić, prosvjetni savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu RS.

On je kazao da je to jedan od zaključaka Katihetskog odbora Srpske pravoslavne crkve u RS, koji se bavi problematikom vjerske nastave, i istakao da je to za sada tek u planu.

“Za početak bi pravoslavna vjeronauka bila uvedena samo u gimnazije, a kasnije i u druge srednje škole. To se ne može očekivati prije dvije naredne godine”, pojasnio je Lukić.

Na sjednici Katihetskog odbora predloženo je i da se Ministarstvu prosvjete i kulture RS predloži da se broj časova pravoslavne vjeronauke u osnovnim školama poveća na dva. Sveštenici i vjeroučitelji u RS smatraju da je vjeronauku trebalo još davno uvesti i u srednje škole.

I Svetislav Vujić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području Semberije, kaže da bi bilo dobro i u srednje škole uvesti vjeronauku, pišu Nezavisne novine.

“Mislim da bi to bilo dobro i da bi učenici bili zainteresovani za taj predmet kao što je slučaj i u osnovnim školama“, kazao je Vujić.

On je naveo da bi se to moglo riješiti tako da vjeronauka ide uz predmet kultura religije, koji već postoji u školama, po jedan čas sedmično.

“Učenike interesuje i kultura religije pa bi tako bili zainteresovani i za vjeronauku. Mislim da sada imamo i dovoljno kadra, vjeroučitelja, tako da nema prepreka za uvođenje vjeronauke”, kazao je Vujić.

Branka Rogač, portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS, kazala je da za sada nemaju zahtjeva za uvođenje vjeronauke u srednje škole.

“Do sada nismo dobili zahtjev. U slučaju i da dobijemo takav zahtjev, to se ne može brzo riješiti jer se mora mijenjati zakon i proći sve potrebne procedure, kako bi se taj predmet uvrstio u nastavu”, pojasnila je ona.