Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

”Platforma” oboljela od nepotizma: Behmenov sin završio u UO Filozofskog fakulteta

Nije samo Vlada Federacije BiH ta koja je u svom dosadašnjem petomjesečnom radu prioritet dala kadrovskim križaljkama.

Imenovanja su prvi zadaci i kantonalnih vlada, a posebno prednjači Vlada Kantona Sarajevo.

Mjesečne naknade

“Avaz” otkriva da je premijer KS Fikret Musić samo za jedan dan potpisao čak 55 rješenja o imenovanjima i razrješenjima!

Također, ni ovoj kantonalnoj SDP-SDA vlasti nije stran nepotizam, a, kako saznajemo, u pitanju je usluga gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu. Njegovog sina Gorana Behmena, naime, Musić je postavio na mjesto člana Upravnog odbora (UO) Filozofskog fakulteta, nakon što je ta pozicija ostala upražnjena zbog smrti Halila Bjelaka.

Na svih 55 odluka Musić je pečat udario 13. juna ove godine, a odnose se na UO i nadzorne odbore (NO) sarajevskih fakulteta. Poznato je da članovi tih tijela drže kontrolu nad ustanovama u čijim su odborima, ostvaruju puni utjecaj na odluke o važnim pitanjima, a uz to, kao i plaće koje primaju na redovnim poslovima, za ova članstva mjesečno dobivaju između 130 i 150 KM naknada.

Među ostalim, Nerfida Žiga razriješena je dužnosti predsjednika UO Stomatološkog fakulteta s klinikama u Sarajevu, a umjesto nje imenovana Amina Huseinbegović-Čengić.

Nedžad Rašidbegović i Šemsudin Mašić razriješeni su članstva u UO Elektrotehničkog fakulteta, a umjesto njih imenovani Mirsad Raščić i Mirza Varatanović. Također, razriješen je i član NO tog fakulteta Haris Rašidagić, a na njegovo mjesto dolazi Hamdija Čivić.

Za člana UO Fakulteta političkih nauka Musić je postavio Milanku Miković. Također, zbog smrti Faruka Jažića, na dužnost člana UO Muzičke akademije u Sarajevu imenovan je Edo Hadžović.

Na Mašinskom fakultetu Musić je Seada Gušmirovića razriješio članstva u UO, a Izeta Hormana u NO, te umjesto njih imenovao Suvada Alibašića, odnosno Murču Obućinu.

Golić, Babić…

Na Pravnom fakultetu je zbog penzionisanja Ibrahim Festić razriješen dužnosti člana UO, a na lični zahtjev Bajro Golić i Samir Lačević iz članstva u NO, dok je za sada u NO imenovana samo Dika Mustafić-Cokoja.

Umjesto Abedina Deljanina u UO i Selima Babića u NO Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, imenovani su Feriz Gabela i Rusmir Zekotić.

Članstva u NO Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja razriješeni su Emir Pašalić (zbog smrti) te Branislav Crnogorac (imenovan u Dom naroda Parlamenta FBiH), a za člana NO tog fakulteta Musić je izabrao Smaila Forića.

Umjesto razriješenog člana UO Pedagoškog fakulteta Osmana Džamalije imenovana je Sabiha Miskin, dok je na mjesto Suada Zeljkovića, razriješenog člana NO Fakulteta za kriminalistiku, postavljen Darko Datzer.

Farmaceutski fakultet

Musić je Akifa Mujezina razriješio dužnosti predsjednika UO Farmaceutskog fakulteta, a Melihu Lekić pozicije člana tog UO.

Umjesto Mujezina imenovana je Tatjana Ljujić-Mijatović, a Muhamed Smajić umjesto Lekić.

Nadalje, umjesto preminule Narcise Bakal, za člana NO Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju imenovan je Sanin Haverić.

Zašto je smijenjen Duljko Hasić

Zanimljivo je i da je Musić smjenu vrlo aktivnog ekonomskog stručnjaka i savjetnika Vanjskotrgovinske komore BiH Duljke Hasića s mjesta predsjednika UO Ekonomskog fakulteta u Sarajevu obrazložio “nedovoljnim zalaganjem u radu na toj dužnosti”.

“Na lični zahtjev” članstva u UO Ekonomskog fakulteta razriješeni su i Džemail Vlahovljak, Mugdim Pašić, Aziz Šunje i Jadranka Kapić.

Otišli i Berilo i Aljović

Zejnila Berila na čelu UO Šumarskog fakulteta zamijenit će Suad Skejović. Razriješen je i Dervo Aljović s mjesta predsjednika NO Šumarskog fakulteta, kao i članovi UO Branimir Jovanović i Ćamila Ljubović (oboje zbog odlaska u penziju).

Za nove članove UO imenovani su Azra Čabaravdić i Sead Vojniković, a u NO Samir Fazlić. Salko Muratović razriješen je dužnosti predsjednika, a Lutvo Mehonić člana UO Veterinarskog fakulteta, te će ih zamijeniti Emsud Puzić, odnosno Sedin Kobašlija, piše Dnevni avaz.

 

Dnevni avaz/Informer.ba